Brno se může nově pochlubit tím, že má největší trojrozměrné planetárium ve střední Evropě

24. říjen 2018

Hvězdárna a planetárium v Brně na Kraví hoře nabízí po úpravách návštěvníkům ještě lepší možnost, jak si udělat představu o podobě a fungování vesmíru. Planetárium prošlo velkými změnami a nově teď nabízí programy v trojrozměrném formátu.

„Systém umí takříkajíc spočítat, co bychom na obloze uviděli, kdybychom se ocitli například u planety Saturn nebo někde na opačné straně naší galaxie,“ přibližuje přednosti nového digitária ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Hlavně ale nové prostředí předvádí vesmír mnohem věrněji a efektněji. „Návštěvníci si při příchodu nasadí brýle podobně jako v kině. Vidí pak obraz plasticky a na objekty si mohou doslova sáhnout. Nabízíme přitom možnost vidět nejenom místa, která jsou pro pozemšťany prakticky nedosažitelná. Dokonce můžeme vidět i svět na úrovni atomu anebo naopak můžeme vesmír sledovat z nadhledu,“ dodává ředitel Dušek.

Brněnské planetárium má připravené programy pro všechny věkové kategorie. Malé děti mohou aktuálně přijít na projekci, která jim poutavě vysvětlí, jak vlastně funguje gravitace. Ti odrostlejší mohou pro změnu vidět třeba to, jak ve vesmíru vznikly prvky, bez kterých by nemohl na naší planetě existovat život.

Digitárium v Brně se navíc může chlubit tím, že nikde ve střední Evropě podobně velké zařízení nemají. „Na starém kontinentě jsou jen dvě. Jedno v německém Hamburku a druhé ve španělské Valencii. Žádné podobné 3D planetárium není. Jsme i jedno z největších planetárií tohoto druhu na světě,“ tvrdí Jiří Dušek. 

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.