Brněnští lékaři tlačí na poslance a senátory, aby zpřísnili zákony proti kouření

30. září 2005

Brněnští lékaři se pustili do boje s kuřáky. Po té, co parlament připustil, aby se dosavadní zákonem daná omezení zmírnila, rozhodli se veřejně vystoupit, vyvolat diskusi a pokusit se zákonodárce přimět, aby se nad problémem znovu zamysleli a provedli změny. Při svém tažení se zaměřili více směry.

Nejprve se obrátil předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček na předsedu Senátu Přemysla Sobotku. Ve svém dopise ho požádal, aby se zasadil o změnu postoje senátorů a o přijetí nových, kouření rázně omezujících, zákonů. " Myslím si, že to je hazardování se zdravím našich lidí. Kuřáci poškozují vlastní zdraví a vlastně i ostatní pacienty, protože potřebují více zdravotní péče a zatěžují tak rozpočet," říká Jiří Vorlíček.

Aniž by se onkologové dočkali odpovědi, reagují ale i lékaři kliniky plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. Primář Pavel Turčáni je rozhořčen zejména stavem informovanosti o škodlivosti kouření a polemika má mimo jiné zviditelnit varovná fakta. "Informovanost o kouření je v současné době velmi nízká," dodává primář Turčáni. Jak dále uvedl, Česká republika se svým postojem ke kouření jednoznačně řadí k méně vyspělým zemím. " Ve srovnání s jinými státy EU jsme na tom velmi špatně, protože naše země sice podepsala, ale neratifikovala rámcovou úmluvu o kontrole tabáku," doplňuje Pavel Turčáni.

Dobrou zprávou pro lékaře může být, že shodně s nimi mluví i řada poslanců, například Jan Grůza z KDU-ČSL. "Poslanci jsou připraveni dát na stůl i další novely, které by zpřísnily možnosti kuřáků v této společnosti, na druhé straně to projednávání před měsícem ukázalo, že v té sněmovně už pravděpodobně chybí síla k tomu, aby některá ta rozumná řešení mohla být přijata," uvádí poslanec Grůza.

Poněkud rozpačití jsou z výsledku dokonce i někteří z těch, kteří pro stávající podobu ruku zvedli. Zdeněk Koudelka z ČSSD říká, že hlasoval pro protikuřácký zákon z toho důvodu, že je lepší alespoň nějaké omezení, než žádné. "Já podporuji samozřejmě i ty velice radikální názory, nicméně jsme v menšině," dodává Zdeněk Koudelka. Ti, kteří s radikální úpravou zákona nesouhlasí a patří tedy k většině, se ohrazují tím, že každý člověk má svůj vlastní rozum. "Daleko důležitější je prevence," shrnuje argumentaci jihomoravský poslanec z ODS Petr Pleva.

Spustit audio