Brněnské sdružení Podané ruce, které pomáhá narkomanům, vyškolilo dvě lékařky z Afghánistánu

25. březen 2015

Dvě lékařky z Afghánistánu se učily na Moravě, jak léčit drogově závislé. Vyškolilo je brněnské sdružení Podané ruce zabývající se léčbou narkomanů. Lékařky se budou v Afghánistánu věnovat hlavně drogově závislým ženám. V rámci pobytu v České republice navštívily obě ženy devět různých center, které se zabývají drogovou problematikou.

Jen pro názornost, Afghánistán patří mezi nejchudší země světa. Většina obyvatel trpí nedostatkem potravy, oblečení či lékařské pomoci. Třicet procent populace je závislá na opiu. Mnozí z nich přitom často vůbec netuší, že se jedná o drogu. Prolomit kruh je název projektu, který již dva roky v Afghánistánu realizuje brněnské sdružení Podané ruce zabývající se prevencí a léčbou drogových závislostí. " Tam drogy dávají i malým dětem, dostávají opium, když je něco bolí, protože tam je nedostatek léků, takže tu závislost si jsou schopni vypěstovat už od útlého dětství. A z toho důvodu jsme tam kromě léčby a práce s klienty rozjeli ještě další takovou část našeho projektu, a to, že jsme kontaktovali islámské duchovní, skrze mešity jsme vytvořili informační brožury a materiály, aby právě tito islámští duchovní mohli informovat o závislostech a o možnostech léčby," popisuje Klára Kazelleová z brněnského sdružení Podané ruce.

Muslimské ženy závislé na opiu nemohou být hospitalizovány v nemocnicích jako muži. Sdružení Podané ruce proto přišlo s nápadem, jak tyto pacientky kontaktovat, a to soukromou návštěvou ženy-lékařky u nich doma. "Před těmi dvěmi lety, kdy jsme tam začali jezdit, tak afghánští představitelé napřed vůbec popírali samotnou existenci toho, že by muslimské ženy byly závislé na drogách. Teď je situace už taková, že oni to nepopírají, že skutečně si tento fakt uvědomují, a dokonce si uvědomí, že jsou nuceni s nimi pracovat," říká Klára Kazelleová z brněnského sdružení Podané ruce.

V Afghánistánu ženy, které berou drogy, jsou tamní společností tvrdě odsouzeny. "Důvody, proč afghánské ženy začnou brát drogy, jsou různé. Buď žijí v rodině, kde se drogy běžně užívají, nebo tím řeší svoje psychické problémy. Dalším z důvodů může být také chudoba," prozradila Taiba Mitakiová, která v Kábulu pečuje o HIV pozitivní pacienty. Společně se svou kolegyní navštívily během týdenní stáže celkem devět center sdružení Podané ruce, kde se učily pracovat s drogově závislými v různých fázích nemoci.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio