Brněnská Masarykova univerzita se podílí na ojedinělém výzkumu Světové zdravotnické organizace.

8. září 2005

Masarykova univerzita v Brně se podílí na zcela mimořádném výzkumu, který iniciovala Světová zdravotnická organizace v mnoha zemích. Jmenuje se Evropská dlouhodobá studie rodičovství a dětství a cílem je zjistit skutečné poměry v rodinách a jejich vliv na vývoj a zdraví dětí.

Údaje jsou získávány pomocí speciálních dotazníků, které vyplňují rodiče i děti. Další důležitá data pocházejí ze zdravotnické dokumentace. V současné době jsou sebrány informace do 13. roku věku dítěte a lze tedy mluvit o tom, že o zkoumaných už bylo hodně zjištěno, uvedl vedoucí projektu za Českou republiku Lubomír Kukla.

Podle něj se studie rozvíjejí v několika oblastech. Je to třeba oblast kouření, užívání alkoholu nebo otázka úrazů. Víme třeba, že naše děti velice záhy okusily jak kouření, tak i alkohol, který pak nepříznivě ovlivní jejich vývoj. Děti pak mají potíže se svým chováním, jednáním, vystupováním, temperamentem a řadou dalších věcí.

Průběžné výsledky studie jsou pravidelně sdělovány odborníkům i veřejnosti. Na mezinárodní úrovni už byla provedena i předběžná srovnání. Například naše děti trpí nejrůznějšími úrazy daleko více než třeba jejich vrstevníci ve Velké Británii nebo jiných zemích. Z hlediska úrazové prevence máme tedy co dohánět.

Evropská dlouhodobá studie rodičovství a dětství je svým rozsahem unikátní záležitostí. To ale neznamená, že by sebraná data měla být uložena do archivů odborníků. Světová zdravotnická organizace ji podnítila s cílem získat podklady pro boj za zlepšení současného stavu. Podle Lubomíra Kukly se studie může docela dobře stát i podkladem pro vyjednávání se zákonodárci. Pokusí se tedy přesvědčit naše poslance a senátory, že by bylo potřeba řadu věcí změnit.

Spustit audio