Bramborové placky úplně jinak

Bramborové placky bez smažení či jiného použití pánve připravuje Svatava Urbánková ze Křtin. Jíst je můžete teplé i studené.

Budete potřebovat:

500 g brambor
150 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
sůl
hladká mouka na podsypání
cca 100 g sádla nebo másla
cca 140 g hrubé krupice

Postup:

1. Brambory, které jsme si den předem uvařili ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

2. Přidáme obě mouky, sůl a vypracujeme vláčné těsto.

3. Uděláme váleček a rozdělíme asi na 12 dílů.Na vále vysypaném hladkou moukou vyválíme 12 tenkých placek o průměru asi 18 centimetrů.

4. Placky potřeme rozpuštěným omastkem, posypeme hojně krupicí a svineme do malých trubiček.

5. Tyto závitky poskládáme do pekáčku těsně vedle sebe a potřeme omastkem.

6. Pečeme v troubě asi půl hodiny při 160 stupních. Hotové jsou tehdy, až jsou narůžovělé po okrajích.

autor: Zuzana Plíšková