Bramborové lokše
Jedno jídlo – deset různých názvů. Jistě přinejmenším jedno takové, pro které měli jiné pojmenování pomalu i ve vedlejší vesnici, znáte. A lokše ostatně známe i na Moravě. Jendoduše bramborové placky – tak jednoduché jídlo a přitom se po něm dodnes všem dělají boule za ušima.
Budete potřebovat:
- 1 kg moučnějších brambor
- cca 300 g hladké mouky
- sůl
Postup:
- Brambory dopředu uvaříme a necháme vychladnout.
- Oloupeme a prolisujeme.
- Osolíme je a přidáme tolik mouky, aby se nám s těstem dobře pracovalo (nemusíme ji tedy použít všechnu).
- Zformujeme ho do tvaru válečku ze kterého odkrajujeme kousky, které natenko rozválíme na pomoučené ploše.
- Opékáme z obou stran nasucho na litinové pánvi.
- Poté mastíme sádlem a podáváme jako přílohu k pečené kachně se zelím nebo nasladko s povidly a mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka