Bramborové knedlíky plněné uzeným masem si vychutnal herec Alexej Pyško

Česká kuchyně se může chlubit stovkami bramborových receptů. Mezi nejoblíbenější patří plněné bramborové knedlíky. Jak připravit variantu s mletým uzeným masem prozradil Martin Zdvíhal, šéfkuchař pražské restaurace Nola na Pankráci. Pozvání na oběd přijal od Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala také herec Alexej Pyško.

Plněné bramborové knedlíky

1 kg větších brambor (ideální je typ B – přílohové)
2 cibule
2 vejce
malý hrníček polohrubé mouky nebo dětské krupice
sůl, pepř
uzené maso (ideálně uzená plec)

Postup:

Očištěné brambory si ve slupce uvaříme v osolené vroucí vodě. Vaříme přibližně 20 minut. Uvařené brambory necháme odstát a vychladnout.

Je dobré kuličku pevně vytvarovat, aby se při vaření nerozpadla. Při tvarování počítejte s tím, že knedlík při vaření nabyde

Studené brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, sůl, pepř, trochu mouky a připravíme si těsto, které by ve výsledku mělo být hustší konzistence. Nemělo by se lepit na ruce.

Maso povaříme, poté zchladíme a pomeleme na nejmenší šajbě. Pokud nemáme mlýnek na maso, můžeme použít i umleté maso od řezníka. Maso nemusíme dále dochucovat!

Protože těsto bude řídnout, je třeba rychle vytvarovat placku, do které dáme masovou směs, uzavřeme a vytvoříme kuličku. Je dobré kuličku pevně vytvarovat, aby se při vaření nerozpadla. Při tvarování počítejte s tím, že knedlík při vaření nabyde, proto zpracujte menší kuličky, než jaké chcete po uvaření mít.

Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 20 až 25 minut. Záleží na velikosti.

Zelí jako příloha

celé zelí (bílé nebo červené)
sůl
ocet

Zelí rozpůlíme na polovinu, vykrojíme košťál a nakrájíme na drobné nudličky. V kastrolu orestujeme a poté podusíme

Postup:

Zelí rozpůlíme na polovinu, vykrojíme košťál a nakrájíme na drobné nudličky. V kastrolu orestujeme a poté podusíme. Přidáme trochu octa a sůl.

Knedlíky podáváme rozpůlené spolu s uvařeným zelím dle chuti. Zdobíme na sádle dozlatova opečenou cibulkou.

Martin Zdvíhal

Pracuje jako šéfkuchař v restauraci Nola v Praze. Věnuje se nejen české kuchyni, která je oblíbená mezi Čechy hlavně v době obědů, ale i kuchyni francouzské, italské nebo i karibské.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka