Bramborová buchta od Ireny Boháčové se hodí ke svačině i k pivu

Irena Boháčová z Krásné Lípy u Rumburka upekla slanou bramborovou buchtu s česnekem posypanou mákem podle receptu své babičky, která ji dělala ve mlýně pro chasu. Je tenká, křupavá a návyková. Je to jakýsi tenký křupavý bramborák. Sníte ho hned.

Ingredience
  • 5 středních brambor
  • 1 vejce
  • 1 palice česneku
  • 6 snítek čerstvé majoránky
  • 1 hrst sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 42 g droždí
  • 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 50 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 hrst máku
  • sádlo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

Postup

Brambory neloupeme (když je hezká slupka), nastrouháme je na hrubém struhadle, na stejném struhadle nastrouháme oloupané stroužky česneku z celé palice.

Brambory i česnek dáme do mísy, přidáme vejce, čerstvou i sušenou majoránku, přilijeme olej a vlažné mléko, rozdrobíme do mísy droždí (nedělá se kvásek). Pak směs ochutíme solí a zahustíme moukou a strouhankou. Vše společně promícháme.

Těsto by mělo být řidší než na bramborák. Necháme ho 30–40 minut kynout, aby zdvojnásobilo objem.

Nakynuté, ale stále řídké těsto nalijeme na pekáč vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou.

Buchtu posypeme mákem a dáme ji péct do trouby při 200 °C na 30–40 minut, dokud nemá dočervena upečenou kůrku.

Může se podávat také jako příloha k bramborové polévce nebo se salátem jako hlavní jídlo.

Irena Boháčová

Recept má po své babičce, která byla mlynářkou. Ve mlýně se pekly třeba dva nebo tři plechy, aby se najedla celá chasa.

Přivítala nás ve svém světlém a dřevem provoněném bytě. Aby si navodila atmosféru venkova, nechala si do kuchyně umístit dřevěnou kredenc a osadit chalupářské dveře.

Dostali jsme výtečné buchty a k ochutnání pivo, cider a limonády z tamního pivovaru. A veškerou naši práci v kuchyni sledovala psí slečna Elinka. Jako vždy to bylo moc povedené odpoledne.

Irena Boháčová se svým soutěžním receptem