Botanická zahrada v Troji není jen skleník Fata Morgana. Zahrnuje i Japonskou zahradu nebo vinici

10. říjen 2021

Procházku Japonskou nebo Ornamentální zahradou, lesními biotopy východní Asie a Severní Ameriky, kolem mokřadů, rybníčků a jezírek, severoamerickou prérií i polopouští, louku plnou pivoněk, mezi záhony středomořských rostlin nebo bohatou květenou tropů. To a mnohem víc nabízí Botanická zahrada hlavního města Prahy v Troji.

V pražské botanické zahradě procestujete celý svět, aniž byste opustili hranice České republiky. Dokonce i vinici si můžete projít a prohlédnout. Když se unavíte, sednete si na lavičku, lehnete na trávu, zdřímnete si, přečtete knížku nebo ochutnáte víno. Zahrada je přístupná celoročně a jednotlivé expozice se neustále upravují, vylepšují, rozšiřují.

Zahrada začala oficiálně existovat k 1. lednu 1969, ale až do roku 1992 nebyla otevřená pro veřejnost. Zájemci ji mohli navštívit pouze několik dní v roce v rámci Dnů otevřených dveří. Zahrada tak byla pro většinu Pražanů dlouhá léta zcela neznámá.

Jako první si návštěvníci v roce 1992 prohlédli Ornamentální zahradu. Ta je dnes vyhledávaným odpočinkovým místem. Kromě největšího letničkového záhonu v Praze v ní můžete obdivovat sbírku léčivých rostlin. Zklidnit mysl pak můžete v Japonské zahradě, která patří k nejnavštěvovanějším expozicím.

Japonská zahrada se pro návštěvníky často stává místem rozjímání

Stráň s úchvatných výhledem na Prahu

V jiném světě se ocitnete mezi flórou Středomoří a Turecka. Na teplém jižním svahu se daří i druhům, se kterými se v jiných středoevropských botanických zahradách nesetkáte. Z expozice nazvané Stráň se vám navíc naskytne jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu. Desítky zajímavých dřevin najdete mezi Lesními biotopy východní Asie a Severní Ameriky. Zimovzdorné kaktusy můžete po celý rok obdivovat v části Severoamerické polopouště, která je známá především opunciemi. Ve světě kaktusů a sukulentů najdete zástupce Mexika, JAR a Peru.

V expozici Mokřad a jezero se zblízka podíváte na masožravé rostliny. V květnu je chloubou zahrady Pivoňková louka. Unikátní sbírku Stálezelených dřevin a stínomilných trvalek najdete za pokladnou Sever.

Vinice svaté Kláry s naučnou stezkou

Vinice svaté Kláry, jedna z nejstarších pražských vinic, se na trojských svazích nad Vltavou nachází už od 13. století. Památkově chráněná vinice s barokní kaplí navázala na tradici výroby vína a od roku 2003 sama zpracovává své hrozny. Výsledkem jsou vína s neopakovatelným charakterem. Vinařská stezka vás seznámí s jednotlivými odrůdami i s výrobou vína.

Ke skleníku Fata Morgana novým vchodem

A nezapomeňte navštívit tropický skleník Fata Morgana. Nabízí expozici o rozloze 1 800 metrů čtverečních. Otevřen byl v červnu 2004. Interiér skleníku je rozdělen do tří samostatných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Seznámíte se tak postupně s rostlinstvem tropického a částečně i subtropického klimatického pásma. Objevíte tu vzácné sukulenty, léčivé aloe, baobab dovezený z Madagaskaru, palmy, liány i orchideje.

Podvodní svět v průchozím tunelu skleníku Fata Morgana

Skleník je dlouhý 130, široký 17 a vysoký 11 metrů. Najdete ho na prosluněném jižním svahu trojské stráně. K moderní stavbě s neobvyklým esovitým půdorysem se dostanete novým vchodem s restaurací a terasami.

Výlet tropickou přírodou je snem, který si ve skleníku Fata Morgana můžete splnit celoročně. K dispozici je šatna, občerstvení, průvodci. O akcích ve skleníku a celé botanické zahradě, otevírací době a vstupném se dočtete na www.botanicka.cz.

Spustit audio