Bohumír Dufek: Kontrolu potravin by měla zpřísnit celá EU

Některé luxusní pražské restaurace, které odebíraly problematické maso z polských jatek, je následně vydávaly za maso argentinské. Řekl to ve Sněmovně ministr zemědělství Miroslav Toman. Jak by se měly zachovat české úřady? Nejenom na takové otázky odpovídal předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek.

„Pro mě je to etický problém, jsem toho názoru, že tak, jak se zveřejňovaly pumpy, které pančovaly benzín, tak by se mělo jednoznačně říct, které restaurace to byly,“ říká Dufek v rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem.

Rád by také věděl, jak se v té souvislosti zachová finanční správa – je totiž podle něj problém, jakým způsobem v těchto restauracích fungovala elektronická evidence tržeb.

Čtěte takéToman: V pražské restauraci U Moťáka zlikvidovali maso z Polska. ‚K zákazníkům se nedostalo,‘ reaguje podnik

„Dokonce i výše těch restaurací, kvalita, která je deklarována… To mě tedy překvapilo,“ zdůrazňuje s tím, že tyto restaurace by měla správně navštěvovat hygiena. A v souvislosti s kontrolami by podle něj neškodila změna zákona.

„Měly by se dát určité pravomoci i finanční správě, aby nekontrolovala jenom finanční toky, ale také i to, že když obchod prodá někomu maso a on na tu fakturu dováží maso z Polska na černo půl roku, tak že to je asi divný. Na druhé straně bych to srovnal s EET, prostě bych celý ten systém uzavřel, aby takových problémů bylo co nejméně,“ vysvětluje.

Připouští zároveň, že problémy mohou nastat ve všech státech, otázka je, kam až podnikatelé zajdou. Správným krokem jde podle něj například Itálie, která schválila větší průhlednost posuzování rizik v potravinách.

Kontrolní systém by ale měla zpřísnit celá Evropská unie. „Když se podíváte, jak se EU chová jako jedna z organizací, která má všechno NEJ, tak si myslím, že by  NEJ měly být i potraviny,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh