Blatný oznámil změnu v očkování: SMS s PIN 2 přijde, až když bude připravený očkovací termín

21. leden 2021 09:36

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámil změny v registraci k očkování proti koronaviru, který se od 22. ledna změní. SMS s přístupovým kódem k rezervaci přijde až v době, kdy bude volný termín. Ve středních Čechách přibylo ve středu 1 126 nakažených koronavirem, aktuálně jich je celkem 14 833.

„K 20. lednu převyšují registrace 173 000, více než 72 000 osob je rezervováno na termín a asi 100 000 lidí čeká na rezervaci. Více než třetina všech osob v prioritním věku nad 80 let se registrovala, což je dobře. Mají můj obdiv,“ uvedl Blatný s tím, že od 22. ledna se změní systém registrace.

Původně obdržel člověk SMS ihned po registraci, tzv. PIN 2, a pokračoval k rezervaci. „Ten, kdo se registroval dříve, měl větší šanci na rezervaci. Tento krok byl pro občany nepříjemný. Dochází tedy ke změně - ve chvíli, kdy projdete registrací, jste upozorněni na její zkompletování a následně vám nepřijde PIN 2 okamžitě, ale až se pro vás uvolní konkrétní termín,“ řekl Blatný.

Změny se týkají jak nově registrovaných, tak i těch, kteří se teprve registrují. Rezervační systém na očkování pro zdravotníky by měl být spuštěn 26. ledna.

Podle Blatného dochází ke snížení dodávek vakcíny od firmy Pfizer. „Je to komplikace. Problém je u dodavatele. Evropská unie již jedná o nápravě,“ řekl s tím, že se zpomalí očkování v následujících třech týdnech.

Ve středu přibylo ve Středočeském kraji 1126 nakažených koronavirem, aktuálně jich je celkem 14.833. Ve srovnání s předešlou středou byl nárůst nižší. 

autor: jum | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související