Bezdomovci v Brně

13. leden 2006

Nynější mrazivé počasí, které potrvá až do konce týdne, je těžké zejména pro lidi bez domova. Většina azylových zařízení pro bezdomovce proto v těchto dnech hlásí plno.

Ocitnout se na ulici může každý. Stačí jenom přijít o zaměstnání, po rozvodu ztratit bydlení či narazit na zaměstnavatele, který neplatí. Velkou skupinu bezdomvců tvoří také lidé, kteří právě opustili vězeňskou bránu a nemají kam jít. Nejvíce bezdomovců najdeme na jihu Moravy nepochybně v Brně. Tam mají také největší šanci najít dostupnou pomoc.

Azylový dům Josefa Korbela v Brně nabízí lidem bez přístřeší ubytování formou jednorázové noclehárny nebo pokoje na ubytovně. Obě služby jsou placené. Kdo nemá žádné peníze může přečkat noc v místnosti kde jsou pouze židle a stoly. Vedle těchto služeb nabízí Azylový dům svým klientům také levné stravování či sociální poradenství.

"Ten prostor je velice jednoduchý. Je tady sprcha zdarma, ale hlavně je tady prostor kde je bezpečí a teplo. Lidé zde dostanou horký čaj či polévku za 4 koruny." Říká Pavel Kosorin, vedoucí pečovatel v Azylovém domě Josefa Korbela v Brně.

Těm, kteří jsou ochotni zaplatit 30 korun nabízí Azylový dům postel se snídaní v jednorázové noclehárně. Dalším stupňem pomoci je ubytovna s celodenním stravováním včetně sociálně-právního poradenství.

"Tady bydlím asi 14 dní" prozrazuje muž, který v Azylovém domě přespává v~noclehárně. "Dělal jsem na stavbě dva měsíce a nedostal jsem zaplaceno. Předtím jsem bydlel na ubytovně. Je mi 40 let a jsem vyučený zedník. Momentálně jsem bez práce".

"Nový Prostor prodávám rok" říká 40-ti letá žena žijící na ubytovně v Brně. " Jsem vyučená šička obuvi. Když továrna zkrachovala zůstala jsem bez práce. Na ulici jsem se ocitla a příjemné to vůbec nebylo. Je hodně důležité neztratit naději, že se to zlepší. Člověk nesmí propadnout depresím."

autor: Saskia Mišová
Spustit audio