Bez písní Wabiho Daňka se dodnes neobejde žádné zpívání u ohně. Jaký byl jeho život?

16. listopad 2022

Nejznámější písní Wabiho Daňka je hit Rosa na kolejích, která se stala neoficiální hymnou trampů. Mezi jeho další nejslavnější skladby patří Píseň, co mě učil listopad, Hudsonský šífy, Outsider waltz nebo Fotky. Celkem složil na 150 písniček.

Trampský zpěvák, skladatel a textař se narodil 30. ledna 1947 ve Zlíně, kde i vyrůstal. Wabi Daněk byl vlastním jménem Stanislav a přezdívku dostal od svých přátel, protože často a rád hrál písničky českého trampského písničkáře Wabiho Ryvoly. I když se původně vyučil v tehdejším Gottwaldově zámečníkem, ve svých 36 letech se nakonec rozhodl vydat na profesionální dráhu písničkáře. Do té doby pracoval jako zámečník, svářeč a řidič záchranné služby.

Čtěte také

Jeho nejznámější písní je hit Rosa na kolejích, která se stala neoficiální hymnou trampů. Celkem složil na 150 písniček. Jeho život byl plný dramatických událostí. Když byl ještě dítě, zavřeli jeho otce, strojního obuvníka u Bati a později vedoucího dopravy ve stavebním podniku, do vězení. Důvodem bylo, že Daňkův otec sehnal levněji obutí pro desítky náklaďáků a peníze, co zbyly, rozdělil na odměnách šoférům. Aby jeho maminka uživila celou rodinu, chodila na stavbu mýt okna.

Wabi Daněk žil od roku 1985 v Praze. Za svůj život byl dvakrát ženatý, měl 4 děti. Zemřel ve věku 70 let po dlouhé nemoci 16. listopadu 2017.  Pohřben je na Vyšehradském hřbitově.

autoři: Saskia Mišová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.