Bělkovice-Lašťany a Dolany postrádají obecní policii, pomoct by v budoucnu mohli strážníci z Bohuňovic

7. prosinec 2021

Strážníci z Bohuňovic na Olomoucku by mohli v budoucnu řešit případné přestupky nejen na území obce, ale taky ve dvou nedalekých vesnicích. O sdílení hlídek bohuňovické obecní policie mají zájem samosprávy obcí Bělkovice-Lašťany a Dolany. 

Tady máme značku zóna, kde je třicítka,“ ukázal nezávislý starosta Bělkovic-Lašťan Tomáš Němčic na problematické místo v obci, kde lidé nedodržují rychlost. Dopravní přestupky, ale také třeba problémy s graffiti nebo potulnými psi by mohla řešit obecní policie. Ve vesnici ale není.

„Dříve v naší obci policie byla, jenže bylo to už někdy v devadesátých letech. Od té doby tu není,“ povzdechl si Němčic.

Podobně jsou na tom také v nedalekých Dolanech, vedení obou obcí teď proto řeší možnost sdílené policie, která by do vesnice vyjížděla z blízkých Bohuňovic. „Budeme muset navýšit tým strážníků tak, abychom byli schopni pokrýt potřeby v těchto obcích. Je potřeba, aby policie byla vidět a měla schéma, jak pracovat,“ uvedl bohuňovický nezávislý starosta Josef Fryčák.

Na provozu by se obce podílely, strážníkům by podle Fryčáka práci usnadnilo případné pořízení kamerového systému. Vše je ale teprve v jednání. Někteří místní by sdílenou policii uvítali, patří mezi ně třeba paní Jana z Bělkovic. „Bylo by potřeba, aby sem policie někdy zajela. Někdy se tu nedodržuje rychlost, nebo tu děcka dělají blbosti,“ řekla.

Naopak pan Le z místního obchodu si myslí, že je ve vesnici klid a strážníci nejsou zapotřebí. „Krádež byla jenom jednou, šlo o plynové lahve. Zavolali jsme policii ze Šternberka, která zloděje chytla. Od té doby je to v pořádku,“ popsal svou zkušenost.

Podobný model sdílené policie už funguje v Uničově, odkud strážníci vyráží do okolních obcí. Uvažovali o něm také v Lošticích a Moravičanech, kde však radnice jednání přerušily kvůli vysokým nákladům a obavám z nedostatku zájemců o práci strážníků.

autor: bas
Spustit audio