Béleše z Prace u Brna

Recept na béleše od Marie Žáčkové z Prace zazněl v pátek 23. května.

Suroviny:
200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 300 g vařených brambor ve slupce, 1 vejce, 250 ml mléka, 40 g jemný cukr krystal, 40 g rozpuštěný tuk hera nebo olej, 30 g kvasnic a špetka soli. Náplň - 150 g mletého máku, 150 g mletého cukru

Postup:
Z kvásku a ostatních přísad zaděláme těsto a přimícháme vařené brambory, nastrouhané najemno.

Na teplém místě necháme vykynout a lžící klademe na vymaštěný plech bochánky těsta, které potřeme rozpuštěným tukem a tvarujme do kulata.

Po 10 minutách kynutí na plechu pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů, přibližně 15 minut.

Upečeme dozlatova a za tepla ostrým nožem, z boku, nařízneme do tvaru kapsy. Poté plníme mákem s cukrem a nakonec lehce pocukrujeme.

autor: Monika Brindzáková