Barvy hudby ve světě sebevědomých a originálních ženských hlasů

26. říjen 2017
Barvy hudby

Zaposloucháme se do světa sebevědomých a originálních ženských hlasů. Vybrali jsme písničky Ivy Bittové, Kataríny Málikové a Karoliny Ciché.

Jako první dáme slovo Ivě Bittové a uslyšíte skladby z její poslední desky At home – At Home, poetickou A paper Cone a melancholickou píseň Břízy.

Iva Bittová v rozhovoru s Milanem Menčíkem k této desce prozradila: „Pro mne je inspirací příroda a domov a tato atmosféra se zcela jistě podařila zaznamenat na celém albu. Titulní skladbu At Home považuji za jednu z nejsilnějších na nahrávce. Bylo to snad poprvé, kdy jsme nikterak nespěchali a v klidu tvořili. S jistým menším odstupem byla každá skladba, řekla bych až minimalisticky, kompozičně dopracována.“

Katarína Máliková je mladá ambiciózní zpěvačka, klavíristka a skladatelka, která tvoří originálním způsobem skladby vycházející hlavně z lidových písní. Slovensko dokázala v loňském roce svým albovým debutem zcela fascinovat. Obdržela ihned cenu Radio Head Awards v kategorii debut roku i cena kritiků. Kromě toho se také umístila vysoko v Top 20 žebříčku World Music Charts Europe.

Katarina Máliková pochází z Polomky na Horehroní, které je výjimečné svým bohatým folklórním hudebním zázemím. Možná právě proto jsme svědky malého zázraku, na Slovensku vznikla nahrávka sklízející stejný obdiv doma i v zahraničí. Odvážná kombinace folklóru, jazzu a elektroniky se ukázala velmi žádaná, možná i proto je nyní Katarína jedním z nejvíce vystupujících interpretům Slovenska v zahraničí.

A v závěru našich Barev se podíváme do Polska, kde sídlí další výjimečná osobnost. Jmenuje se Karolina Cicha a je zpěvačkou, skladatelkou a svým vlastním orchestrem. Hraje na množství nástrojů současně a používá také různé vokální techniky, které si sama vymyslela. Nechte se vtáhnout do její energie.

autor: Tereza Ghose
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.