Barevné pásky na bolest, neboli kineziotaping

16. listopad 2016
Dobré odpoledne

Už jste slyšeli o kineziotapingu, tejpování nebo barevných páskách? Tato metoda pochází od slova kineze - pohyb, kterou vyvinul v 70. letech minulého století japonský lékař a chiropraktik Kenzo Kase. A dnes se používá nejen u sportovců, ale i v medicíně. Pokud je tejp aplikován správně, má překvapivě pozitivní účinky a může ulevit od bolesti.

Kineziotaping je ve světě i u nás používán ve všech oblastech sportu, regenerace i rehabilitace. Barevné pásky neboli tejpy začali prvně používat sportovci z olympijských her. Dnes se metoda stala součástí léčby i v oblasti medicíny u ortopedů, fyzioterapeutů a masérů. Tato metoda obnovuje funkčnost svalů, šlach a kloubů, které jsou postiženy, protože nalepování pružných pásek umožňuje trvalý průtok krve i lymfy.

Tejp nám může pomoci při sportu, bolestech páteře, kloubů, šlach a svalů, po úrazech i v těhotenství. „U těhotných žen je třeba dbát na řadu faktorů a proto by měli v tomto případě vyhledat odborníka. Opatrnost pak musíme mít i u cukrovkářů, tam se lepení pásek moc nedoporučuje,“ říká terapeut Jaroslav Suchan.

Aplikace

Nejvhodnější je nechat si tejpy nalepit na tělo u odborníka, který zná příčinu vaší bolesti a doporučí typ tejpu. Následně i to, jak pásky upravit. Tejpy se zastřihují do různých tvarů, aby splnily svůj účel, a aplikují se přímo na pokožku. „Pokud jsou muži chlupatí, musí se nejprve na postiženém místě oholit, pak teprve se může páska nalepit,“ zmiňuje dále.

Pokud už se rozhodnete lepit si pásky sami pomocí ilustračních obrázků a videí, tak jen v případě, že máte lehčí zdravotní problémy. Pásky jsou k dostání v každém supermarketu, ale je třeba dbát na přesné dodržení postupu. U závažnějších zdravotních problémů vždy vyhledejte odborníka nebo můžete navštívit kurz kineziotapingu, kde vás správnému postupu naučí.

Jaké tejpy používat?

Tejpy, které koupíte běžně v supermarketu, nejsou moc kvalitní. Doporučuje se používat pásky s vysokým podílem vláken bavlny, která se svými vlastnostmi přibližuje lidské kůži a umožňuje i rychlé schnutí po osprchování nebo také z hedvábí. „Tejpy vydrží na těle zhruba týden od aplikace. Po sprchování lehce osušíme ručníkem. Pokud se budou pásky po krajích odchlipovat, lehce je můžeme postupně zastřihovat do obloučku,“ dodává Jaroslav Suchan.

Spustit audio