Babyboxy zůstanou pro novorozené děti. Velký Kája z Pelhřimova na tom nic nezmění

1. únor 2019 07:00

Odložení téměř desetikilového chlapce před pár dny do babyboxu v nemocnici v Pelhřimově vyvolalo diskusi, jestli by tyto schránky neměly být větší.

Výrobce boxů Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou i samotný propagátor myšlenky a hybatel celého procesu Ludvík Hess takové možnosti odmítají. Primárně je to schránka pro čerstvě narozené děti, které matka z jakýchkoli důvodů odmítá.

Výroba boxů

„Ona ta dvířka když se takhle otevřou automaticky, tak vlastně box čeká 15 sekund, jestli do něho někdo něco vloží a potom se dvířka zase samy automaticky zavřou. V tom babyboxu je vyhřívaný plášť, kdy jsou vyhřívané oba boky a ten prostor pod vaničkou,“ ukazuje výrobce babyboxů Zdeněk Juřica jak vlastně jeho výrobek funguje.

Zvonek, fotky, kamery

Po vložení dítěte do boxu se pak doktoři o jeho přítomnosti okamžitě dozví - jednak díky zvonku, ale uvidí ho i na kamerách. Snímky z nich přichází přímo i technikům.

„Hned vám to vlastně píše, zavřený - otevřený box, aktivní, teďka přijde kamera vlastně, tady vám přijde fotka.“

Technik Radek Jetelina právě jeden z babyboxů sestavuje a výroba není podle něj ani zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. „Výroba, jako mechanická, trvá měsíc, horší je nastavování těch komponentů, to je dalších 14 dní.“

Panenka Terezka

Všechny babyboxy musí být pravidelně zkoušeny, zda správně fungují. První zkoušku provádí přímo technici na místě instalace - slouží jim k tomu panenka.

Výroba babyboxů, Náměšť nad Oslavou

„Tady tu naší Terezku, tak tu vždycky bereme na slavnostní otvírání. Nejprve to jdeme do nemocnice domluvit, zaměřit, připravit montáž, pak tam jedeme na vlastní montáž a většinou do dvou týdnů bývá i slavnostní otevření, kdy právě tu naši Terezku vezmeme s sebou a ona se potom v tom boxu objeví, je to taková zkouška.“

Babyboxy v zahraničí

Zdeněk Juřica vyrábí babyboxy hlavně pro české nemocnice, na dva ale můžou lidé narazit třeba v Kazachstánu. Podle něj se stává přitom jen zřídkakdy, že by lidé babybox využili k něčemu jinému, než k odložení dítěte.

„Těch případů není moc, jenom nějaký kameny a pak myslím nějaká láhev šampusu se tam objevila.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související