Bábovka bez vajec

Nejčastěji z formy vyklápíme bábovku třenou, olejovou, šlehačkovou nebo dokonce i likérovou. Ta dnešní bude ale kynutá. Což znamená, že příprava nám zabere trochu více času, na druhou stranu kynutá bábovka se tak často nevidí a tak si určitě každý rád ochutná. Následující recept, který už hodně pamatuje, nám poslala poslouchačka Božena, která má bábovkových nápadů v záloze hned několik.

Budete potřebovat:

250 g hrubé mouky
10 g droždí
50 g másla
60 g cukru
špetka soli
125 ml mléka
citrónová kůra

Postup:

1. Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme cukr, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, připravený kvásek a zbylým mlékem zaděláme těsto.

2. Dobře propracujeme a dáme do vymazané a moukou vysypané formy.

3. Necháme vykynout a zvolna pečeme.

4. Upečenou bábovku opatrně vyklopíme a ještě teplou posypeme vanilkovým cukrem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.