Až do smrti bojovala za svého manžela a pilota RAF. Osudové ženy: Trudie Bryks

24. září 2022

Statečná manželka brigádního generála in memoriam Josefa Brykse. Seznámili se za druhé světové války, když jako dobrovolnice pomáhala v britských ženských pomocných vzdušných silách. Byla to láska na celý život. V dokudramatu v hlavních rolích hrají Lucie Pernetová, Kajetán Písařovic, Jan Teplý a Martin Pechlát. Okolnosti přibližuje publicista a spisovatel Luděk Navara.

Host: publicista a spisovatel Luděk Navara
Účinkují: Lucie Pernetová, Kajetán Písařovic, Jan Teplý a Martin Pechlát
Připravila: Ivana Denčevová
Napsal: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 13. 10. 2017

Trudie Bryksová, tehdy ještě Dellerová, se narodila v roce 1920 ve Velké Británii. Byla krásná a její fotografie v jisté době visely v každém britském kadeřnictví. Tři roky života prožila u nás.

Vypadalo to na šťastný život...

V roce 1941 se seznámila s pohledným československým letcem Josefem Bryksem, který bojoval na frontě (v řadách RAF). Jejich cesty se rozešly, když byl Josef sestřelený a Trudie o něm neměla žádné zprávy. O to větším překvapením bylo, když se jen týden po válce setkali, a ještě k tomu ji Bryks požádal o ruku. Souhlasila, a to i s tím, že spolu odjedou do Československa

Československo poprvé vstoupilo do mého povědomí, když jsem jako devítiletá vyhrála školní soutěž. Jako jediná jsem dokázala správně napsat jméno země.
Trudie Bryks

Zdálo se, že je čeká šťastný život. Narodila se jim dcera Sonia a Josef byl váženým důstojníkem. Přišel ale únor 1948 a Bryks skončil ve vězení. Stal se jednou z obětí vykonstruovaných politických procesů. Trudie se podařilo utéct do Velké Británie, kde věnovala neuvěřitelné množství sil k Josefově záchraně. Neuspěla, dokonce se i o jeho smrti za mřížemi dověděla až s velkým zpožděním. Skoro náhodou…

Až do smrti

Po listopadu 1989 jako by ožila a opět se vrhla k záchraně alespoň jeho dobrého jména. Nakonec našla i Bryksův dřív neznámý (nebo utajovaný) hrob. Je tak jistou absurditou, že z celého 12letého manželství byli spolu pouhé tři roky. Milovala ho ale až dojemnou láskou celý život. Zemřela ve Spojených státech, v 91 letech. Přála si, aby ji pohřbili vedle manžela, v rodinném hrobě Bryksů na Olomoucku.

autor: ide
Spustit audio

Související