Autor fresek, zdobících Měšťanskou besedu, zemřel před 75 lety

Všímáte si obrazů na fasádě Měšťanské besedy v Plzni? Letos v lednu si připomínáme 75 let od úmrtí jejich autora.

V lednu letošního roku uplynulo 75 let od smrti pražského malíře a karikaturisty Ládi Nováka, jehož fresky nalezneme i v Plzni. Spolupracovník známějšího Mikoláše Alše vyzdobil budovu Měšťanské besedy, stačí zvednout oči a podívat se na její průčelí. „Freskové malby s názvy Koncert a Přednáška jsou přímo v průčelí budovy a jsou mu připisovány i alegorické postavy ve štítech,“ popsala Ludmila Kotorová ze Západočeského muzea v Plzni.

V Západočeském muzeu je také vystavena kronika stolní společnosti Mha, jíž byl Novák pravděpodobně členem. Knihu si můžete prohlédnout ve skleněné vitríně vedle kavárny. „Zápis z 9. října 1909 hovoří o tom, že zde skutečně byl, je zde i karikatura, jak si potřásá rukou s Adolfem Kopeckým, velmistrem společnosti,“ uvedla Ludmila Kotorová. Takzvané stolní společnosti patřily ke společenskému životu tehdejší doby a byly tvořeny štamgasty místních pivnic. Pokud se o tomto fenoménu chcete dozvědět více, můžete navštívit výstavu s názvem Zaniklý svět stolních společností aneb Sociální síť před sto lety v průjezdu Národopisného muzea Plzeňska.

Láďa Novák, jak se sám podepisoval, byl nejen slavný malíř, ale vyzdobil freskami na stovku domů v Čechách, například budovu slavného pražského železářství u Rotta podle návrhů Mikoláše Alše, jenž byl jeho velkým vzorem. „Láďa Novák kreslil rád různé postavičky a karikatury, na webových stránkách muzea naleznete třeba ilustraci s názvem Dopijem a půjdem, kde je zpodobněn piják piva se smrtkou. V náčrtníku, který máme ve sbírce, je k vidění postavička, jež se později stala reklamní pohlednicí slavného hostince U Fleků,“ doplnila pracovnice muzea. Ve skicáři ale můžete obdivovat také náčrtky dam, určené pro výzdobu Měšťanské besedy.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio