Autobusovou dopravu v celém Plzeňském kraji bude od poloviny příštího roku zajišťovat společnost Arriva

13. březen 2019 13:22

Zástupci hejtmanství a společnosti Arriva dnes podepsali smlouvu o provozování dopravy. Desetiletý kontrakt má hodnotu zhruba 6 miliard korun.

Firma musí nechat vyrobit přes 320 nových autobusů v barvách Plzeňského kraje. „Od června příštího roku budeme mít nové autobusy, namísto v průměru 18 let starých. Autobusy budou mít dvojité zasklení, budou částečně nízkopodlažní, umožní wi-fi připojení zdarma, dobíjení například mobilu nebo ipadu. Komfort zajistí klimatizace a zónové vytápění - zvlášť pro řidiče a cestující. Vše, co se dalo, jsme dali nejmodernější,“ popsal výhody hejtman Josef Bernard s tím, že se zahájením nového provozu taky přibydou některé spoje ve špičce nebo večer a také o víkendu.

Firma musí nechat autobusy v barvách Plzeňského kraje

Arriva vystřídá společnost ČSAD autobusy Plzeň, která v Plzeňském kraji působí již 25 let. S tímto dosud největším autobusovým dopravcem na západě Čech probíhají jednání o převzetí dep, servisních středisek i řidičů. Arriva má v Plzeňském kraji 40 řidičů, ale bude jich potřebovat desetinásobek.

Plzeňský hejtman Josef Bernard a generální ředitel Arriva Česká republika Daniel Adamka podepsali desetiletý kontrakt na autobusovou dopravu v celém Plzeňském kraji

Do nových autobusů Arriva investuje přes miliardu korun

„Do nákupu nových vozidel dáme 1,4 až 1,5 miliardy korun," řekl Daniel Adamka, generální ředitel Arriva Transport Česká republika, která má nyní v Česku zhruba 2 000 autobusů a téměř 3 000 řidičů. V Plzeňském kraji už působí na Domažlicku a Rokycansku. Polovina nových vozů bude značky Iveco a druhá buď Mercedes, nebo Man. Podle Adamky mají výrobci blokované kapacity, Arriva s nimi jedná už půl roku. „Smlouvy s dodavateli podepíšeme během dvou týdnů," dodal Daniel Adamka.

Společnost Autobusy ČSAD Plzeň v soutěžích na zajištění autobusové dopravní obslužnosti neuspěla kvůli administrativnímu pochybení. V kraji ale nekončí, její autobusy budou v regionu jezdit i nadále. Jak uvedl mluvčí společnosti Miroslav Slaný, v tuto chvíli zabezpečuje ČSAD například MHD ve městech Klatovy, Domažlice, Tachov, Stříbro a Přeštice. Vedle toho bude v příštích deseti letech provozovat linku Plzeň-Vejprnice-Tlučná, kde nasadí osm zcela nových plně vybavených autobusů.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio