Architekt Vladimír Karfík vyrůstal na pražském Žižkově, jeho cesta do Zlína vedla přes Paříž a Ameriku

Hotel Moskva, mrakodrap, ale také první koupaliště s vyhřívanou vodou, to je pouhá část staveb, které architekt Vladimír Karfík postavil ve Zlíně. 26. října 2021 uplyne 120 let od jeho narození.

Čtěte také

Za setkáním architekta Vladimíra Karfíka s Janem Antonínem Baťou stála náhoda. Potkali se v Americe, kde podnikatel otevíral 14 nových prodejen. Nabídku pracovat pro firmu Baťa Karfík zvažoval, nakonec přijal a ve Zlíně začínal dostavbou dnešního hotelu Moskva. Stal se vedoucím projekčního oddělení firmy Baťa a vytvořil další unikátní stavby, jako například zlínský mrakodrap, evangelický kostel nebo Zimní lázně. Zrekonstruoval také vilu Jana Antonína Bati, kde nyní sídlí Český rozhlas Zlín.

Jeho stavby zdobí i jiná města. Většinou je o firemní obchodní domy v Brně, Liberci, Bratislavě nebo v Borově v Chorvatsku. Navrhl také římskokatolický kostel v Bratislavě a Partizánském, tehdejších Baťovanech.

Náměstí v Partizánském (někdejších Baťovanech). Panelák na obzoru prý postavili komunisté schválně, aby zakryl výhled na kostel navržený Baťovým architektem Vladimírem Karfíkem

Architekt Vladimír Karfík se narodil 26. října 1901 ve Slovinsku českým rodičům, v raném dětství se pak celá rodina přestěhovala do Prahy. Na dráhu architekta ho nasměroval dědeček, který byl stavební inženýr. Po absolvování Fakulty architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze mladý Vladimír vyrazil „na zkušenou“ do světa. Nedříve do Paříže a pak do Ameriky, kde se potkal s Janem Antonínem Baťou. To je začátek příběhu architekta Vladimíra Karfíka.

Pokud vás zajímá životní příběh Vladimíra Karfíka, poslechněte si rozhovor s vedoucím průvodců Památníku Tomáše Bati ve Zlíně Petrem Hamplem.

Další osudy a příběhy zlínských rodáků a osobností naleznete ZDE.

Spustit audio

Související