Archeologové budou zkoumat vývoj života na vesnici

28. leden 2019 12:00

Výzkumníky ze Západočeské univerzity v Plzni čeká další zajímavý projekt. Odborníci z katedry archeologie na Fakultě filozofické budou zkoumat vývoj života na vesnici.

Katedra archeologie se zapojila do dalšího velkého mezinárodního projektu, zaměřeného na studium dnešních vesnic, které mají historické kořeny sahající často až do středověku. Archeologové budou sledovat, kdy vybrané vesnice vznikly, jak se měnily a vyvíjely od středověku do současnosti, jak vypadaly v minulosti a jak v současnosti.

Budou při tom používat nové archeologické metody. „Za pomoci malých sondáží budeme sledovat, jak se měnily předměty, ukryté pod dnešními dvorky a návsemi, které lidé ve vesnici používali během staletí. Novinkou je, že výzkum provádějí archeologové společně s lidmi, kteří ve vesnicích žijí. Společně s lidmi tedy zkoumají minulost daného sídla. Výzkum probíhá nejen na návsích, ale po domluvě i na soukromých pozemcích, na zahradě nebo na dvorku,“ vysvětlil vedoucí katedry archeologie na filozofické fakultě v Plzni Pavel Vařeka.

Výzkum bude prováděn napříč celou Českou republikou. Půjde o vsi ve východních Čechách, na Chrudimsku a archeologové v současné době jednají i s některými představiteli obcí v Plzeňském kraji. Tento mezinárodní projekt začne nyní v únoru a potrvá tři roky. Spolupracovat na něm budou také další týmy z Velké Británie, Holandska a Polska, které následně porovnají výsledky.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio