Aplikace Potraviny na pranýři slaví úspěch. V mobilech ji má už 30 tisíc Čechů

7. červenec 2014

Se závadnými potravinami už Čechům dochází trpělivost. Potvrzuje to i úspěch mobilní aplikace Potraviny na pranýři. Ta funguje už deset měsíců a za tu dobu si ji do svých mobilních telefonů stáhlo téměř 30 tisíc uživatelů. Dnes byla navíc v Brně představena vylepšená verze.

Projekt, který má na starosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce, nedávno získal ocenění Mobilní aplikace roku. Spotřebitelé na ní naleznou většinu funkcí, které nabízí portál Potraviny na pranýři. Ten inspekce spustila před dvěma lety.

„Spotřebitelé tam naleznou přehled aktuálních zjištění SZPI v obchodní síti, mohou tam nalézt přehled zjištění, která inspekce učinila přímo v okolí spotřebitele prostřednictvím GPS modulu. Velkou specialitou této mobilní aplikace je, že spotřebitelé mohou podat podnět inspekci přímo z prodejny, kde zjistí nějakou závadnou potravinu.“

„Mohou tu potravinu vyfotografovat a aplikace sama pozná, na který místně příslušný inspektorát poslat podnět. To znamená, že inspekce se jím začne neprodleně zabývat,“ popsal přednosti aplikace Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Aplikaci, která funguje pod všemi operačními systémy, tedy Android, iOS a Windows Phone, si zatím stáhlo skoro 30 tisíc uživatelů. „To je pro nás velmi příjemné překvapení a svědčí to o tom, že veřejnost má i nadále hlad po informacích tohoto typu,“ říká Kopřiva.

Ode dneška na ní zájemci najdou novou funkci – interaktivní mapu. „V jejím rámci se spotřebitelům zobrazí formou šipek všechny prodejny, kde inspekce zjistila závadné, z hlediska zákona neodpovídající potraviny.“

„To znamená, že každý spotřebitel si může najít, které prodejny v jeho okolí uváděly do oběhu potraviny neodpovídající zákonu. Jedná se podle našeho názoru o další zkvalitnění a zpřehlednění služeb pro spotřebitele,“ vysvětluje mluvčí zemědělské inspekce.

autoři: lov , mta , Zuzana Plíšková
Spustit audio