Ani v Provence neznají levandulové víno. Vymysleli ho v Mikulově

Na mapě všech řádných gurmetů by měl figurovat i jihomoravský Mikulov. Jen výhradně tam totiž mohou zájemci ochutnat levandulové víno, plody usilovné práce vinaře Petra Marcinčáka. Nikdo nic podobného nevyrábí, a tak si nápoj nechal patentovat.

V případě levandulového vína se sice hovoří o víně, ale podle vinařského zákona o žádné víno nejde. Do vinného moštu se totiž nesmí nic přidávat. A i když levandulové víno vychází z pracovních postupů, které se používají při výrobě vína slámového, levandule se do moštu přidává. Výzvou pro pana Marcinčáka bylo spojit výraznou, nahořklou chuť levandule s chutí sladkých slámových vín. Nápad se zrodil v hlavě jeho ženy, která mu zhruba před čtyřmi lety o levandulové víno řekla.

Ze začátku se na její přání díval s rozpaky. Když ale hrozny zkusil na levanduli usušit, a pak ji přidal i do samotného vinného moštu, zjistil, že celek tvoří pozoruhodný nápoj, který se skvěle hodí k dezertům i výrazným sýrům.

Světový ohlas

Dnes se do Mikulova za charakteristickou chutí levandulového vína sjíždí gurmeti z celé Evropy. Jinde než tady totiž nápoj neochutnáte. Marcinčákovi levandulové víno nelahvují a striktně ho rozlévají jen v hotelové restauraci. Všechny prosby i žádosti o odvoz lahve zatím vytrvale odmítají.

Vinař Petr Marcinčák je na své unikátní víno náležitě pyšný

Neoblomná je v tomto směru především Hana Marcinčáková, autorka nápadu, která je velkou milovnicí levandule. Kolem této rostliny se i v jejím hotelu točí úplně všechno. Mají tu levandulovou zmrzlinu, marmelády, lanýže a řadu dalších kulinářských i řemeslných specialit. Levandulové víno, jehož deci vyjde zhruba na stovku, je jen kamínkem z celkové mozaiky.

Moravské levandule

Mikulov sice leží severněji než Provence, se kterou máme levanduli většinou spojenou, Marcinčákovi ale tvrdí, že podmínky jsou tu pro rostlinu minimálně stejně dobré. Dokazují to i tím, že mají sami zhruba 15 000 keříků. Většina z nich roste kolem hotelu, další jsou vysazené ve vinařství v Novosedlech.

autor: pek