Alekos Kufudakis: Od průměru vás odliší i zvláštní jméno

28. listopad 2013

S psychologem Mgr. Alekosem Kufudakisem jsme si povídali o lidech, kteří se liší od průměru.

Mluvili jsme o tom, jak svou pozici ve společnosti prožívají. Probírali jsme potíže těchto lidí ve vztazích. Zaměřili jsme se na způsoby řešení jejich problémů.

Podle psychologa Alekose Kufudakise existuje základní rozdělení lidí, kteří se odlišují od většiny společnosti. První skupina jsou lidé, kteří si svou psychickou nebo fyzickou odlišnost uvědomují. Druhá skupina lidí se něčím od druhých liší, ale většinou si ten rozdíl neuvědomuje.

Vybočení z řady může vést k pokroku

U vybočování od průměru existuje rozpor. Lidská zkušenost v oblasti přežití nám velí, abychom nevybočovali z řady. Na druhou stranu, kdyby nikdo nevybočoval a tudíž nebyl nucen hledat nové modely řešení, tak je to z evolučního hlediska krok zpět.

Sebevědomí (ilustrační foto)

„Já osobně jsem si po několika tvrdých střetech uvědomil, že už jen mé jméno mě od průměru natolik odlišuje, že nemá cenu se maskovat,“ popisuje svou zkušenost Alekos Kufudakis.

A pokračuje: „Má jasná odlišnost mě prakticky donutila řešit věci přímo bez zbytečných oklik. Tento luxus si dopřávám i nyní a pracuji tímto způsobem i se svými klienty. Možná právě proto mě stále častěji vyhledávají vždy svým způsobem výjimeční lidé,“ dodává Alekos Kufudakis.

Spustit audio