Africký mor prasat se podařilo zdolat. Lidé na Zlínsku mohou po více jak roce znovu do lesů

26. listopad 2018 10:07

Nákaza byla dosud potvrzena u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. V zamořené oblasti se podařilo ulovit přes 3600 kusů černé zvěře.

Veterináři dnes zrušili zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, který vyhlásili loni kvůli nebezpečí rozšíření nákazy afrického moru prasat.

Zároveň skončilo vymezení takzvané vysoce rizikové oblasti o rozloze necelých 90 kilometrů čtverečních východně od krajského města, kde zmiňovaný zákaz platil. Vyplývá to z nových mimořádných veterinárních opatření, které Státní veterinární správa uveřejnila na své úřední desce.

Změny podle veterinářů reagují na zlepšující se situaci u afrického moru prasat v České republice. Od posledních nálezů uhynulých nakažených prasat totiž uplynulo více než sedm měsíců. Všechny pocházely z dříve vymezené vysoce rizikové oblasti, kterou nadále z podstatné části lemují pachové ohradníky. Ostatní mimořádná veterinární opatření však zůstávají nadále v platnosti.

Africký mor prasat nezastavili ani policejní ostřelovači. Rozšířil se i mimo ohradníky

03390547.jpeg

Africký mor prasat se na Zlínsku podle České televize rozšířil mimo oblast ohraničenou ohradníky. Veterináři nemoc potvrdili u 6 divokých prasat mimo ohraničenou zónu.

Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda lze v současné době říci, že se podařilo nákazu afrického moru prasat v České republice zdolat. "Proto postupně přistupujeme k rušení zavedených opatření a zákazů," uvedl dnes v tiskové zprávě Semerád.

Zrušením vysoce rizikové oblasti přestal platit i zákaz společného lovu veškeré zvěře. Režim pro myslivce se nyní sjednotí v celé takzvané zamořené oblasti, tedy v okrese Zlín. Nově v ní bude platit pouze zákaz společného lovu spárkaté zvěře, což znamená, že myslivci mohou společně lovit drobnou zvěř. V nejbližších týdnech hodlají veterináři představit časový harmonogram postupného zmírňování dalších veterinárních opatření zavedených v souvislosti s výskytem afrického moru prasat na Zlínsku.

 Už na začátku října zrušila SVS povinnost udržovat funkčnost elektrických ohradníků, které lemovaly část vysoce rizikové oblasti. Zlínský kraj je následně do konce října nechal odinstalovat. Migraci divokých prasat však na Zlínsku nadále omezují pachové ohradníky, u kterých myslivci průběžně obměňují účinnou látku.

 

Nákaza bylo dosud potvrzena u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. V zamořené oblasti se podařilo ulovit přes 3600 kusů černé zvěře. V takzvané oblasti s intenzivním odlovem, která zahrnuje podstatnou část Moravy, dokonce téměř 21 000 divočáků. Poslední pozitivní nálezy pocházejí z poloviny dubna, šlo však o kusy, které uhynuly o několik měsíců dříve.

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související