Adventní hantec: Proč je lepší prožívat advent v Brně než v Praze

20. prosinec 2017
Vesele i Vážně o Víkendu

Přetahovaná mezi Brnem a Prahou je námětem mnoha vtipů. Borek s Edou jsou ale v pohodě. Vědí, kde je nejlíp. A nejen o adventu.

Vánoce už vybírajó poslední točku před finišem. Pro nekeho je Vajnacht betelné radovanec a gómačka o velkým a malým kilošovi, pro nekeho hoňka, kolky vodřený z gruntování a depka. Od holcovéch járů ale platí, že nélepčí na Vánocích só ty štyry neděle předtym, tzn. Advent. Eši teda kempujete třeba v Práglu, tak to moc nepobíráte, ale já vám nakreslim šéma.

Brnisko má nébetálnější vánoční trhy a hlavně - ty vyladěný kvelby só na všech hlavních placech ve štatlu, takže od Zelňáku po Čáru se komplet centrum převeksluje na jeden óbr haldamáš. Jasan, Čížci majó taky nazdobenó jedlu na nekolika placech, ale kdybyste to chtěli obšlápnót s partyjó všecko, tak uvalíte hafo lovů enem za ty věčný přestupy z trasy A na trasu B, bacha, futra se zavírajó, Krč, Nusle, Michle, Chuchle…

Teda, na Moraváku mně trochu štengrujó ty betonový zamachlungy, ale v jurtách to hicuje a slaměné betlém si lonťáci fotijó.

V našem štatlu se přes Advent dá vokoštovat hodně glgaček, ale absolutní špica je Turbomošt. Je to slaďónké tlamolep, takže během dvó songů, co béká cimbálka z pódia na Frajplace nalijete do kedlubny tři kósky a lajfka je eště veseléší!

Brněnská sajtna néni zakysaná, před Vajnachtem se klidně v šalině scuknete, s nekym, keho ste v životě neviděli a už hučí mejdlo! A nikdo neřeší borca vopřenýho vo Ústavní soud s hlavó na niti.

Eši voni v tom štatlu na Vltavě se nechcó podobat Berlínu..! Každé deň tam odmachlujó nějaké nové vyvoněné pajzl a koncept stór. To my tady máme palušu nebo kafárnu na každým eklu a každá je hitparádová. To akorát křivý borci valijó, že Bryncl je taková trochu Vídeň pro švorcáky a nekóřijó, že nám de vo klídek a lébunk, aji když každé sprintuje po Vaňkovce a shání mastný prezenty.

No a když už je vo tym hantýrunk – ve štatlu nandete v krámech natuty dycky trochu jiné štof, než v Práglu – hlavně kšefty s hadrama nasazujó várky s tak tří metrovó sekeró, což je špica, když žgrti z Cajzlova všecku modernu zkaufovali.

Brnisko je prostě goldnové šíf!

Hantec déchá, zdar!

autor: Borek Kapitančik | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.