Ačkoli další dny mají být deštivé, k přírodním koupalištím v kraji můžete vyrazit bez obav. Voda v nich je bez závad

11. červenec 2019 16:05

Mírně zhoršená kvalita vody je jen v nádržích Bystřička, Horní Bečva a ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel. Na dalších místech je voda v pořádku.

Kvalita vody ve sledovaných přírodních koupalištích ve Zlínském kraji zůstává i na začátku letních prázdnin dobrá. „Voda je vhodná ke koupání,“ řekla Eva Javoříková z krajské hygienické stanice. Na několika místech v regionu má sice voda mírně zhoršené vlastnosti, také tam je však možné se bez závažnějších rizik koupat, dodala.

Mírně zhoršené vlastnosti vody jsou většinou způsobené vyšším obsahem chlorofylu a její sníženou průhledností. Pro tuto dobu, kdy občas zaprší, je to obvyklé.
Eva Javoříková, KHS Zlínského kraje

Po koupání ve vodních nádržích Bystřička a Horní Bečva na Vsetínsku, stejně jako v případě slepého ramena řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku je podle hygieniků vhodné se osprchovat. Platí to především u citlivějších osob, například alergiků. "Mírně zhoršené vlastnosti vody jsou většinou způsobené vyšším obsahem chlorofylu a její sníženou průhledností. Pro tuto dobu, kdy občas zaprší, je to obvyklé. Sinice se zatím v přírodních koupalištích objevují v nízkém počtu, kvalitu vody neovlivňují," uvedla Javoříková.

Na dalších sledovaných místech v regionu je voda naprosto v pořádku. Platí to pro Šterkáč v Otrokovicích a přehradu v Luhačovicích na Zlínsku, a také pro štěrkoviště v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Z přírodního koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku a vodní nádrže ve Všemině na Zlínsku hygienici v tomto týdnu vzorky neodebírali. Při poslední kontrole začátkem měsíce byla v Ostrožské Nové Vsi voda zcela v pořádku, ve Všemině měla jen mírně zhoršené vlastnosti.

Stejně jako loni hygienici letos kontrolují ve Zlínském kraji osm přírodních koupališť. Znovu budou zveřejňovat i výsledky měření majitelů přírodních koupacích biotopů v Honěticích na Kroměřížsku, Prostřední Bečvě na Vsetínsku a Modré na Uherskohradišťsku. Informace o aktuální kvalitě vody jsou k dispozici na webu krajské hygienické stanice.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související