„Aby se mohlo číst, musí se i vydávat.“ Poslechněte si neklidné verše Iva Odehnala

9. listopad 2018

Básník Ivo Odehnal vydal knížku svých veršů z posledních dvou let. Je plná neklidu, ale současně uspořádaná.

Pod svahy brněnského hradu Špilberk, v Café Podnebí, básník Ivo Odehnal (nar. 1936) nedávno četl ze své nové sbírky Úklid neklidu, neklid úklidu. S ilustracemi mladé autorky Kateřiny Němcové ji vydalo nakladatelství Barrister a Principal.

Ivo Odehnal se narodil ve Valašských Kloboukách, ale od roku 1957 žije v Brně. Je autorem dvacítky básnických knih a jako učitel filozofie zpracoval učebnici Úvod do filozofie člověka. Věnuje se také poezii pro děti.

Pamětníci vědí, že vystudoval filozofii a dějepis na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (dříve UJEP). Krátce působil na katedře filozofie VUT v Brně, poté učil na Učňovské škole oděvní tamtéž. V letech 1979 – 89 byl ředitelem brněnského nakladatelství Blok, pak na funkci rezignoval, ale pracoval dále jako nakladatelský redaktor. Po roce 1989 učil externě filozofii na brněnských vysokých školách a v devadesátých letech vedl pobočku nakladatelství Fortuna Print.

Obálka sbírky Úklid neklidu, neklid úklidu od Iva Odehnala

V nové sbírce Úklid neklidu, neklid úklidu shrnul verše z let 2017–18.  „Pokouším se zachycovat existenciální pocity: strach, úzkost, bilancování,“ vysvětlil autor v Café Podnebí. Jako příklad – a extrakt těchto pocitů – přečetl svou báseň s názvem Lítostroj. S publikem se současně podělil o svou radost z prvních ohlasů na knížku. Zlínský spisovatel a publicista Antonín Bajaja mu prý napsal: „Tvůj úklid ve mně zasel neklid. Protože Ti závidím tvůrčí vzepětí a elán. Pořád patříš k básníkům, které jsem čítával a které snad ještě budu čítat, dá-li Pán. Moc rád.“

Ivo Odehnal přednesl výběr básní ze své nové sbírky. Ta má na obálce vzadu motto: „Milé hvězdy mi brnkají na nervy: co se má stát – asi se stane… V průběhu vzteklých úklidů úprky odhodlané…“

Spustit audio