Aby barborky vykvetly, zvolte správnou dřevinu, čas řezu a dopřejte větévkám lázeň

2. prosinec 2022

Mnohé ovocné a okrasné dřeviny dokončily vývoj, při kterém znovu získaly schopnost kvést. Díky tomu si teď můžeme nařezat do vázy oblíbené barborky. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Na Barboru už mají třešeň, višeň a další peckoviny kompletně vyvinutý květ. Tím pro ně končí období zimního spánku, dormance. Když se utrhne větvička dříve, než na začátku prosince, jen špatně se probouzí k rašení. Strom prostě spí. Ale když už má vše připravené na další sezonu, probudí se a čeká. A když mu příroda nebo člověk dopřeje určitou teplotu, začne (bez ohledu na další faktory) rašit a kvést, růst.

Z čeho barborky

Větvičky pro rychlení lze řezat z třešní, višní, sakur, slivoní, trnek (rod Prunus) a mandloní (Amygdalus). Ty se budou vyvíjet déle; zpravidla k vykvetení potřebují celé tři týdny.

Několik dnů po Barboře naopak řežeme větévky meruzalky (Ribes), dřínu (Cornus), vilínu (Hamamelis) ale i broskvoně, lísky, vrbové kočičky a olše. Těm stačí k nakvétání méně času.

Pár dobrých rad

Vybíráme větvičky se zjevnou násadou kulatějších květních pupenů.

Pokud jsou větévky příliš zkřehlé, necháme je nejdříve rozmrznout na chladnějším místě.

Kvetení uspíší, když větvičky namočíme asi na 12 hodin do teplé vody (35 °C).

Poté seřízneme dlouhým šikmým řezem a umístíme do vázy v pokojové teplotě.

Zapomněli jste? Týden nevadí

S týdenním zpožděním můžeme nařezat proutky zlatice (Forsythia) a dalších keřů, které kvetou časně na jaře, v dubnu. Do vany napustíme teplou vodu, ponoříme do ní větvičky a necháme je ponořené až do rána. Nevadí, že voda zchladne na pokojovou teplotu.

A víte, že v době jarního květu zlatice přichází doba vhodná pro jarní řez růží? Pokud jste si už pořídili diář na příští rok, můžete si to do něj zapsat.“

Podle pověry se dívka, které barborka vykvetla, do roka a do dne vdá. Kdo na vdavky nemyslí, pro toho může rozkvetlá barborka znamenat příslib jara, které (optimistickým pohledem) už není tak daleko.

Další tipy si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související