90 nocí na Kroměřížské záchytce strávil jeden z jejích klientů. Celkem jich tam vloni přijali 1588

22. leden 2020 06:00

Kroměřížská nemocnice provozuje záchytnou stanici od roku 2004. Záchytka má kapacitu sedm lůžek, poplatek činí 1300 korun, zaplatit ho je ochotna zhruba třetina klientů.

Kroměřížská protialkoholní záchytná stanice, která je jediná ve Zlínském kraji, loni přijala 1588 lidí, což je o 71 více než v předchozím roce. Téměř v 85 procentech šlo o muže, na záchytce však skončilo i 250 žen a 11 mladistvých.

„Poplatek za pobyt na záchytce nezaplatily skoro dvě třetiny klientů, neuhrazené pohledávky vzrostly už na 37,6 milionu korun,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

„Řada klientů je v naší péči opakovaně. Stává se nám dokonce, že některé lidi přijímáme i dvakrát za den, protože se ihned po propuštění znovu vrhnou na pití a během pár hodin je tady máme zpátky,“ uvedl vedoucí lékař záchytné stanice Martin Kuhn.

Čtěte také

Řada klientů řeší alkoholem či drogami své dlouhodobé problémy. Nejčastěji jde o lidi bez domova, klienty s různými psychickými problémy nebo lidi ve složité životní situaci.

Nejvíce klientů bylo na záchytce v říjnu, kdy zdravotníci přijali 145 lidí, nejméně, 122, jich bylo v červenci. „Ke smutným rekordmanům patří muž, který za posledních 15 let pobýval na záchytce v Kroměříži devadesátkrát. Mezi ženami je zase rekordmankou klientka, která byla od roku 2006 přijata dvaasedmdesátkrát, ovšem polovinu z tohoto počtu hospitalizací si odbyla právě v loňském roce. Čtyři klienti loni završili pobytem na záchytce oslavu čerstvých osmnáctin,“ uvedl mluvčí.

Kroměřížská nemocnice provozuje záchytnou stanici od roku 2004. Záchytka má kapacitu sedm lůžek, poplatek činí 1300 korun, zaplatit ho je ochotna zhruba třetina klientů. „Jen v loňském roce tak klienti neuhradili poplatky ve výši 1,26 milionu korun a celkově už neuhrazené pohledávky za pobyt na kroměřížské záchytce dosáhly výše 37,6 milionu korun,“ uvedl Havrlant.

Záchytka sídlí od ledna 2016 ve zrekonstruovaném pavilonu H, před tím sídlila v pavilonu A. Prostory však byly nevyhovující. V novém objektu se kapacita záchytky rozšířila z pěti na sedm lůžek ve čtyřech boxech. Rekonstrukce prostor stála Zlínský kraj asi osm milionů korun. Kraj zřídil záchytku v Kroměříži v roce 2004, když stát převedl nemocnice na krajské samosprávy a kroměřížská psychiatrická léčebna odmítla centrální záchytnou stanici dál provozovat. Záchytka v léčebně fungovala od roku 1955.

autoři: Český rozhlas Zlín , Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související