7 tipů, jak sklízet bylinky: roli hraje ostré nářadí i slunečné počasí

14. červenec 2021

Poradna s Blankou Kocourkovou na téma aktuální sklizeň bylin. Jak sklízet levanduli a na co si dát při sběru bylinek pozor?

Jaké jsou hlavní zásady pro sklizeň?

  • mít ostré nářadí – naťové byliny, které dělají trsy, odstřihujeme cca 5 cm nad zemí
  • u bylin s jednou lodyhou odstřihujeme konce stonků, lodyha se rozvětví a prodloužíme tím dobu sklizně (kopr)
  • pro levanduli, šalvěj, tymián, saturejku a další platí, že se stříháním dají tvarovat
  • když jsou stonky byliny tuhé, sklízíme jen listy (bazalka)
  • sklizené byliny bychom měli opláchnout pod slabým proudem vody, zvláštní pozornost věnujeme druhům s kadeřavými listy – necháme je oschnout a ihned je zpracujeme, nebo dáme sušit
  • základní pravidlo pro čas sběru je, že nevhodné jsou deštivé a vlhké dny, sbírat se má ve dnech suchých a slunečných
  • sklízíme vždy tolik léčivých rostlin, na kolik máme sušící kapacitu, na jeden metr čtvereční umístíme v čerstvém stavu: 0,25-1 kg květů, 3 kg listů, 2-3 kg natě, 3-6 kg kořenů

Teplota sušení by neměla přesáhnout 50-55 °C (tato teplota je myšlena jako teplota vzduchu vstupujícího do sušárny a zajišťuje maximální teplotu na povrchu sušených produktů okolo 40 °C), nižší teploty při sušení nesou riziko zapaření a následného napadení plísněmi.

Jednotlivé kvítky levandule můžete použít do sušenek

Sklizeň levandule

Zvláštní pozornost si v tomto období zaslouží sklizeň levandule. Sklizeň nastává až v době, kdy květenství pomalu odkvétají, jsou nejvoňavější a nejvhodnější pro získání silice. Chceme-li kytičky levandule, postupujeme takto:

  1. Sklízejte levanduli v době, kdy je rozkvetlá. To podporuje nový růst v kořenech rostliny, která díky tomu vypadá upraveně a mimo to získáte 1-8 svazečků čerstvých levandulových květů.
  2. Naskládejte levanduli do svazečku. Rukama nasbírejte dostatek stonků, které se vám budou pohodlně držet v ruce. To je jeden svazeček levandule. Stonky jsou poměrně tuhé, takže je můžete sbírat ze všech částí keře, aniž byste museli mít obavy, že je potrháte.
  3. Odstřihněte levandulové stonky těsně nad jejich dřevnatou částí.
  4. Odstraňujte odumřelé části keříku. Všechny stonky, které jsou uschlé, spolu s odumřelými větvičkami a další hmotou z rostliny pravidelně odstřihávejte. 
Spustit audio

Související