68 tisíc lidí je u nás bez domova, dalších 120 tisíc je bezdomovectvím ohroženo

23. listopad 2018 10:42

Projekt s názvem Noc venku má pomoci ke změně vnímání celé problematiky bezdomovectví a představit veřejnosti aktivity charitativních organizací. Letos se zapojila i čtyři města v Královéhradeckém kraji - Jičín, Trutnov, Dvůr Králové a také Hradec Králové. Jak to vypadalo právě tam? 

Krátce po 17. hodině byla v Hradci Králové pocitově docela zima, teploměr ukazoval 4 stupně nad nulou. Na náměstí 28. října vyrostly stánky, ve kterých mohou lidé bez domova i návštěvníci dostat například teplou polévku.

Mezi těmi, kteří přišli, je i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Kraj se o problematiku bezdomovců zajímá, přestože nemá tak účinné nástroje, jako jednotlivé města, říká Jiří Štěpán: „Nemáme nástroje, abychom vytvářeli tuto specializovanou službu, ale spíše podporu toho, co funguje. A abychom pomocí, která jde přes naše organizace, přes naše nemocnice, přes naše sociální služby, kde je vazba na terénní péči v regionech, byli nápomocni. V tom vnímám naši úlohu a možnost pomoci."

Bezdomovec v Brazílii

Část programu na náměstí je zábavná, hraje živá hudba. Ale jde především o informace. Organizátoři představili například iglů, provizorní přístřešek, který dokáže uchovat i bez vytápění teplotu o víc než 15 stupňů vyšší, než jaká je venku.

Mezi návštěvníky je i několik těch, o které jde především, tedy bezdomovci. Do řeči jim ale není.

Dana Pechová, vedoucí Domu Matky Terezy, pro to má pochopení: „Přišli sem úplně anonymně, jako návštěvníci. Nepřišli, že by zrovna někomu chtěli vykládat svůj příběh. Není úplně jednoduché jít s kůží na trh mezi cizí lidi. Kolikrát i zkušenému sociálnímu pracovníkovi trvá, než s konkrétním člověkem naváže kontakt, aby se dostal k jádru problému, který je zapotřebí nějakým způsobem řešit."

Nakonec se ale ledy začaly prolamovat a byly vidět i docela živě diskutující skupinky občanů.

Krátce po 21. hodině už není na náměstí prakticky nic k vidění. Pořadatelé balí jednotlivé stánky. O to víc se děje v přilehlém kostele, kde se o tématu bezdomovectví dál čile diskutuje.

Logo

Na tři desítky lidí si protáhlo večer ještě o debatu a pár těch nejodvážnějších se rozhodlo s bezdomovci i přenocovat na ulici.

Po 22. hodině oficiální část akce končí a na to, že se v Hradci Králové konala poprvé, to dopadlo dobře, říká Dana Pechová: „Určitě se sejde víc pohledů, co bychom měli například uchopit jinak. Ale každopádně v každý okamžik podvečera i večera tady bylo minimálně 50 lidí, které ta problematika zajímá a kteří nás přišli podpořit. A já si myslím, že je zapotřebí si toho vážit."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související