50 let od konce výroby legendární flexarety. Do Broumova ji teď přivezli sběratelé z celé republiky

23. duben 2019

Flexarety neboli legendární fotoaparáty budou už brzy k vidění v Broumově. Sběratelé je dovezli ze všech koutů republiky a jejich vystavením chtějí vzdát poctu výrobci Meoptě Hynčice na Broumovsku, kde se přístroje začaly vyrábět v roce 1939. V těchto dnech vzniká v Muzeu Broumovska rozsáhlá expozice, na přípravy se zašla podívat reportérka Jana Házová. 

Jedním ze sběratelů, kteří chystají výstavu fotoaparátů Flexaret, je Rudolf Kučera. Má k nim podle vlastních slov opravdu blízko. V jejich výrobně totiž kdysi dávno pracoval. A možná i díky tomu si sám pro sebe dokázal vyrobit vlastní fotoaparát.
"Zvětšovací přístroj i fotoaparát, všechno jsem si dělal sám. Vyvolával jsem filmy a dělal všechno okolo fotografování."

Flexaretová vzpomínka na Josefa Votavu, strýce současného majitele továrny Pavla Doležala

K flexaretům má blízko také Václav Lála. Ten se svou sbírkou fotoaparátů přijel až z druhého konce republiky. Vlastní přibližně 300 přístrojů, z nich je 129 právě flexaretů. Na výstavu přivezl několik desítek z nich. 
"Je to průřez výroby flexaretů. Od počátků až po konec, kdy v roce 1969 skončila výroba."

Proč byly tyto fotoaparáty tak oblíbené a staly se legendou?

"Byly hlavně jednoduché na ovládání. A byly také dobře a kvalitně vyrobeny. Když si vezmete, že jsou 80 let staré a pořád se s nimi dá fotografovat. Takže je to prostě poctivá výroba, bych řekl," vysvětluje Václav Lála.

Flexarety neboli legendární fotoaparáty budou už brzy k vidění v Broumově

Flexarety už dlouhou dobu obdivuje i jeden z organizátorů výstavy Miroslav Holča. Expozicí chce připomenout význam přístrojů a také dobu, kdy lidé používali fotoaparáty na svitkový film.
"Letos je to 50 let od ukončení výroby flexarety v Hynčicích. Mohla všechno, 6 x 6, 6 x 4,5, kinofilm, prostě maximum možností."

Výstava legendárních flexaret začne v Muzeu Broumovska 1. května a potrvá až téměř do konce letních prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související