4 miliony korun dá letos Kroměříž na opravy městských hradeb

Středověká Kroměříž byla celá obehnaná hradbami. Do dnešních dnů se jich zachovala pouhá třetina. Už před lety si radnice uvědomila, že chátrající hradby se samy neopraví a pozvolna je začala rekonstruovat.

Letos, také díky prodejům armádního majetku, má radnice více peněz, proto do oprav vložila zatím nejvyšší částku, 4 miliony korun. Místostarosta Kroměříže Petr Sedláček prozradil, že momentálně probíhá rekonstrukce části úseku mezi Riegerovým a Husovým náměstím. Hradby jsou podle něj svým rozsahem jednou z největších památek Kroměříže, ale také nejnáročnější na údržbu. Jejich rekonstrukce bude pokračovat ještě několik let.

Každoročně přijdou jejich opravy na několik milionů korun. Část prostředků získává město z dotací ministerstva kultury z programu regenerace městských památkových rezervací. Snaží se ale uspokojit i další zájemce, takže pro tento rok zbylo na hradby ze státní dotace 333 000 korun.

Na opravy je nejvyšší čas, hradby se totiž mnohde částečně rozpadají, v některých místech jsou z minulosti různé "záplaty", betonové plomby a podobně. Ty se musí odstranit s co nejmenšími zásahy do původních hradeb. Část zdiva se nahrazuje kameny, opravuje se celá "koruna", tedy závěr hradeb, tak aby do nich už nezatékalo a nepokračovala jejich destrukce.

Letos se tedy opraví část hradeb podél Riegerova náměstí, neopravena zůstává jejich část, která přiléhá k podzámecké zahradě. Podle Petra Sedláčka tam existuje i majetkoprávní problém, pozemky jsou totiž převážně soukromé, jednání s jejich majiteli je však na dobré cestě.

autor: pes
Spustit audio