380 milionů na muzea ve Zlínském kraji - rekordní dotace z evropských fondů umožní čtyři významné rekonstrukce

13. leden 2022

Muzeum Kroměřížska letos na jaře otevře novou stálou expozici v Rymicích. Součástí rekonstruovaných budov a hospodářského dvora u tamní tvrze bude i rozsáhlý depozitář. Je to jeden ze čtyř projektů, na které získal Zlínský kraj evropské dotace ve výši 380 milionů korun.

Historicky největší dotace z evropských fondů umožní letos Zlínskému kraji dokončit rekonstrukci čtyř významných muzejních expozic. Z programu IROP získalo hejtmanství 380 milionů korun.

Například za obnovu hospodářského dvora u tvrze v Rymicích zaplatí kraj téměř 130 milionů korun. Muzeum Kroměřížska do budov ze šestnáctého století umístí stálou výstavu i rozsáhlý depozitář. Navštívit ho můžete už nyní v reportáži a prostřednictvím fotogalerie od redaktora Českého rozhlasu Zlín Romana Vernera.

Dalšími projekty ze Zlínského kraje, které uspěly s žádostí o evropské dotace, jsou: Zefektivnění prezentace a ochrany sbírky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně – expozice Tragédie na Ploštině, Muzeum v Uherském Hradišti s projektem Revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy a Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí.

Spustit audio

Související