3000 let stará nádoba na alkohol? Bronzový hrnec zamotal muzejníkům hlavu

23. květen 2018 09:15

Archeologové z pardubického Východočeského muzea zjistili, že jejich unikátní nález - obří bronzový hrnec - má „sestry“ v Maďarsku. Vzácnou nádobu starou tři tisíce let objevil náhodný nálezce v lese u obce Kladina na Pardubicku. Teď ji mají v práci restaurátoři, a právě díky nim archeologové zjistili další nečekané podrobnosti.

Archeologové zatím žádný vzácnější archeologický předmět ve svých sbírkách nemají. Má nevyčíslitelnou hodnotu a je jediným takovým artefaktem ve východních Čechách i v celé České republice. Nádoba je 60 centimetrů vysoká a 56 centimetrů široká, je bohatě zdobená, jsou na ní motivy slunečních kotoučů tažených labutěmi. Tato symbolika se v pravěkém vývoji objevuje především v období popelnicových polí.

Vědro zamotalo muzejníkům hlavu, protože se ozvali maďarští archeologové, kteří mají ve svých sbírkách další čtyři podobné nádoby.  A právě vazby na maďarské nálezy možná odhalily další souvislosti a informace.

Bronzová nádoba pochází odhadem z let 1025 až 920 před naším letopočtem. Byla sem dovezena, což naznačuje fakt, že tehdejší elita na našem území měla styky s bohatými národy v Evropě. Vědro nebylo součásti žádného hrobu nebo sídliště, sloužilo pravděpodobně k obětním rituálům.

Hrnec na alkohol?

Vzorky totiž ukázaly, že v ní bylo proso, ze kterého se vyráběl alkoholický nápoj. V úvahu tak podle archeologa Jana Jílka přichází tzv. picí rituál, při kterém představitel moci zavazoval své podřízené a upevňoval svou moc.

Detail zdobení nádoby - tažní ptáci

V současné době mají nádobu v péči restaurátoři. Musejí být velmi opatrní, protože je křehká, očišťují ji destilovanou vodou a postupně spojují ulomené dílky, které mají třeba jen několik milimetrů. Velmi pracné je také skládání dna (česká nádoba na rozdíl od těch maďarských má jako jediná zachovalé dno).

Čištění bude trvat ještě dlouho, v roce 2020 nebo 2021 by pak mohla být nádoba vystavena v zámecké klenotnici.

Spustit audio