300 zatáček Gustava Havla. Jsou motocyklové závody větším adrenalinem pro jezdce nebo diváky?

17. květen 2023 09:08

O víkendu se do Hořic sjedou příznivci silničních motocyklů na jubilejní 60. ročník závodu 300 zatáček Gustava Havla. Přihlášených je 240 závodníků ze čtrnácti zemí světa. Organizátoři z hořického automotoklubu zabezpečili pětikilometrovou trať sítěmi, ty budou chránit bezpečí nejen závodníků, ale i návštěvníků této sportovní události. 

Čtěte také

„Honzo, tak to můžeš natáhnout!“ Na kopci u cílové rovinky v jedné ze 26 zatáček zatloukají pracovníci místního automotoklubu v Hořicích kůly pro natažení sítí.

Důvod je jasný - bezpečnost jezdců i diváků, což potvrzuje i Pavel Jenčovský. „Zrovna tady v tom místě před několika lety jeden jezdec vyletěl z trati a bohužel to skončilo smrtí.

Na trať letos vyrazí 250 jezdců. Vloni se na ně přijelo podívat 20 tisíc diváků.

Druhý z parťáků na kopci Honza Thot sice motorku sám nevlastní, ale každoročně pomáhá v depu jednomu z českých jezdců. „Určitě je to adrenalin, ale chce to také pevné nervy, když vám jede kamarád na trati a vy jen čekáte v depu, jak to dopadne. Jsou to i větší nervy.“

Čtěte také

Na bezpečný průběh závodů bude na pětikilometrové trati dohlížet 150 traťových komisařů a dalších 60 organizátorů, říká předseda hořického automotoklubu Tomáš Jenčovský. „Traťoví komisaři dohlížejí hlavně na sportovní průběh závodu. Tedy signalizují vlajkami jezdcům aktuální situaci na trati a řídí vlastně provoz na tom konkrétním úseku.

„Potom máme samozřejmě pořadatele, kteří hlídají zase bezpečnost diváků. To znamená, aby bylo vše v pořádku v prostorech pro návštěvníky závodu. Někteří dohlížejí i na dopravu.

300 zatáček Gustava Havla je mezinárodní závod silničních motocyklů, který se v Hořicích jezdí už od roku 1936.

Čtěte také

Název dostal podnik podle počtu zatáček, které jezdci musí zvládnout v průběhu 12 soutěžních kol. Je jich 312.

Ředitel závodu Pavel Jenčovský si pochvaluje letošní účast. „V tuto chvíli máme přihlášeno nějakých 240 jezdců zhruba ze 14 zemí celého světa. Jsou tu i některá zvučná jména, například Gerry Johnson, vítěz závodu na ostrově Man. Dále tu máme několikanásobného vítěze seriálu IRRC Didiera Gramese. Z českých jezdců je to třeba Marek Červený, Petr Najman, Kamil Holan. To jsou nejzvučnější jména.

Sobota bude v Hořicích patřit měřeným tréninkům, na ostrý start se v jednotlivých soutěžních kategoriích jezdci postaví v neděli počínaje půl desátou dopoledne.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související