2000 hráčů ze 40 zemí světa. Začíná Czech Open 2022

11. červenec 2022

Šachy, bridž, rubikova kostka, scrabble a celá řada dalších her, ve kterých poměří síly hráči z celého světa. Ve čtvrtek 14. července začíná mezinárodní festival šachu a her Czech Open 2022.

„Budou tam také hry jako šógy, což jsou japonské šachy, nedlouhou tradici mají soutěže v logice a sudoku. Po dvouleté odmlce se vrátí mankalové hry, což jsou hry, které zde prezentují hráči z Kazachstánu a Kyrgyzstánu. A další hry, které budou spíš pro příchozí,“ vyjmenovává ředitel festivalu Jan Mazuch.

„Počítáme, že do hlavních 4 turnajů, které trvají týden a více, dorazí asi 650 hráčů. Do turnaje mužstev, to je otevřené mistrovství České republiky by se účast měla dostat zpátky na čísla v době, kdy tu bylo nejvíc lidí, bude to víc než 110 týmů. A celkem počítáme, že se tu vystřídá více než 2000 hráčů různých her.“

Hráči ze všech koutů světa

Do Pardubic dorazí na festival šachu a her hráči z více než 40 zemí světa. „Je docela pozitivní, že oproti předchozím dvěma letům se vrátili hráči z exotických zemí jako jižní Afrika, Jižní Korea, Spojené arabské emiráty, bude tu docela dost hráčů z USA a početná bude i výprava z Indie,“ dodává Jan Mazuch.

Šachy, hlavička černých figurek je označená

Velmistrovského turnaje se zúčastní více než 200 hráčů. „Z toho asi 12 velmistrů, přes 230 mezinárodních mistrů. Největším favoritem bude německý velmistr Alexander Donchenko, mezi favority bude patřit Jirka Štoček, který v roce 2019 vyhrál, dál Vojta Plát. Zajímavé velmistry uvidíme z exotických zemí, třeba Harsha Bharathakoti z Indie, nebo jeho krajan Raja Rithvik, dále z Izraele Jevgenij Zalan. Z hráčů, kteří už v Pardubicích něco vyhráli, bude Chorvat Bogdan Lalić.“

Zatímco v předchozích letech ovlivnila průběh festivalu epidemie koronaviru, letos se do programu lehce promítne konflikt na Ukrajině. „Z Ruska tu nebudou žádní hráči, ti mají stop stav z hlediska FIDE. A z Ukrajiny tu bude oproti loňskému roku podstatně méně hráčů,“ říká Jan Mazuch.

Festival láká každoročně hráče všech generací. Nejmladšímu bývá kolem šesti až sedmi let. „Nejstaršího, co jsme tu měli, bylo přes devadesát, byl to hráč mariáše, bylo mu 92 let,“ dodává Jan Mazuch.

Hry pro všechny

Vyzkoušet si nejrůznější hry můžou i zájemci z řad veřejnosti. „Nejlepší na to bude první festivalový víkend, ideálně sobota 16. července. Jako vše ostatní se to bude odehrávat v Ideonu,“ doporučuje Jan Mazuch.

Spustit audio

Související