1200 zásahů za rok. Odchytáři městské policie se nezastaví

2. srpen 2018
Odchytář Městské policie Pardubice

Pavel Antoch, odchytář Městské policie v Pardubicích, se věnuje hlavně odchytu toulavých zvířat. Zvířata ho vždy bavila a postupem času se dostal až ke své současné pozici, které se věnuje už 24 let.

To, že v Pardubicích zajišťují odchytovou službu strážníci městské policie, je vlastně nadstandardní služba občanům. „V řadě měst odchyt dělají soukromé odchytové firmy a lidé za jejich služby platí,“ vysvětluje Pavel Antoch, který si na nedostatek práce nemůže stěžovat: „Před dvěma lety jsme pořídili vozidlo přímo vybavené na odchyty. Má výrazné polepy a stal se z něj takový pojízdný billboard. Od té doby nám statistika šla neskutečně nahoru. Z původního dlouhodobého průměru 350 zvířat za rok, na 700 odchytů, a vloni už to bylo 1200.“

Každého psa nesvezeme

Policie provádí odchyt všech zvířat, psů je většina. Ne každé zvíře s odchytáři odjede do útulku. „Bereme to s rozumem. Není to tak, že bychom jezdili po Pardubicích a odváželi každého psa, kterého potkáme. Vlastně tyto věci se dějí jen na oznámení. A třeba kočky chytáme jen z míst jako školy a školky, nebo když jsou nemocné, případně zraněné. Kočka je v podstatě toulavé zvíře, vždyť se i říká, že se toulá jako stará kočka,“ vysvětluje Pavel Antoch.

Co zvíře, to jiná nátura: „Přijedete, je tam jorkšírek, vezmete ho do ruky a jedete pryč. A pak jsou odchyty, kdy třeba 4 hodiny běháte, a naběháte desítky kilometrů. Některé odchyty jsou snadné, některé nebezpečné.“

Co s raněnými a tuláky

Odchyceným zvířatům se v případě potřeby dostane veterinární pomoci, pak se vrátí zpět do volné přírody, případně do záchranné stanice v Pasíčkách, nebo do městského útulku. A co čeká majitele odchycených zvířat? „Musíme přihlédnout, za jakých okolností se to stalo. Když vám pes uteče třeba za zajícem, to se samozřejmě může stát. Pokutou se to řeší ve chvíli, kdy je to opakovaný, nebo je to závažný. Když vám běhá pitbulteriér po třídě Míru a zaběhne do obchodního domu, to už ta společenská nebezpečnost roste.“

Odchytářovy fobie

Strach z pavouků, nebo hadů není v případě této profese úplně na místě. Pavel Antoch prý klidně sáhne na jakékoliv zvíře, i když… „V oblibě nemám různé myši, fretky a podobně,“ dodává se smíchem.

A rada na závěr. Nejlepší je prevence. Zvíře by mělo být vybavené známkou, čipem a úplně nejlépe funguje telefonní číslo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.