1. dubna začíná turistická sezóna. Některé památky čekají opravy, týká se to i gotického hradu Kost

1. duben 2023 07:25

Památky se tento víkend po zimní pauze opět otevřou návštěvníkům. Letošní zahájení turistické sezóny s sebou na některých objektech přinese úpravu cen vstupného, někde čekají v průběhu roku ještě opravy. 

Čtěte také

Gotická perla Českého ráje, hrad Kost, bude zcela přístupná pravděpodobně jen do podzimu. Pak by měla přijít na řadu rozsáhlá rekonstrukce Lobkowiczkého paláce a revitalizace parkovací plochy pod hradem.

S kastelánem Janem Macháčkem vcházíme vraty do vstupní budovy hradu. „Na tom Lobkowiczkém paláci se bude jednat o zajištění podloží, jako na původní rekonstrukci horního hradu.“

Právě Lobkowiczký palác je poslední budovou na hradě, která za sebou ještě nemá rozsáhlou opravu. „Ve vstupním portále by mělo dojít k opravě dlažby a celých kleneb.

Čtěte také

Vyroste tu také nová, moderní expozice. „Chtěli bychom tady vytvořit projekci pomocí laserových dataprojektorů. Ty by měly nasvítit celou klenbu. A měli bychom tady vytvářet mladší historii hradu, ke které existuje fotodokumentace i černobílé filmy. To by se zde vše prezentovalo.

Pokud se podaří získat potřebné dotace, začnou práce na konci podzimu. „Vše se odvíjí od plánů prací stavby. Takže se může stát, že budeme mít třeba i zavřeno, nebudeme sem moci turisty pouštět, říká průvodkyně Anna Šestaubrová.

Čtěte také

A přiznává, že na provázení hradem při stavebních a opravných pracích je už ona, i její kolegové, zvyklá. Navíc i turisté jsou prý ohleduplní. „Ve chvíli, kdy to stavba dovolí, tak je tady samozřejmě nějaký omezenější provoz, snižuje se kapacita prohlídky nebo musíme více upozorňovat, že se přechází přes staveniště. Jsou tu i různé ruchy z těch stavebních prací.

Dalším velkým krokem bude revitalizace parkovací plochy pod hradem. „Budou tam parkovací brány a automatický systém. To bude pro návštěvníky přívětivější. Budou tam i čáry, což bude také pro řidiče příjemnější, že má přesně definované parkovací místo.

Cena vstupného na hrad Kost v Českém ráji se letos nezmění. Mírně zdraží pouze parkování.

Spustit audio

Související