Zvažte nepovolené jedovaté nástrahy. Hejtman Čunek chce další opatření v boji s prasečím morem

16. leden 2018 17:25

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek uvedl, že je chybou, že se nepodařilo vystřílet všechny divočáky v nejvíce střežené zóně. A chce dohodnout ve spolupráci s ministerstvem zemědělství další opatření.

Podle Čunka nová vláda může urychlit zásah proti šíření afrického moru prasat na Zlínsku.

Čunek uvedl, že počty divočáků by mohly snížit také jedovaté nástrahy. Jejich použití však současné zákony neumožňují. O dalších metodách likvidace nákazy hejtman jedná s ministerstvem zemědělství.

„Považuji za velkou chybu to, že ačkoli se nám, jak se ukázalo, podařilo díky návnadám, díky krmení a ohradníkům udržet prasata mnoho měsíců v tom prostoru, tak bohužel nedošlo k vystřílení všech těchto prasat,“ řekl Čunek.

Hejtman dodal, že se policejní odstřelovači měli zapojit do odstřelu prasat dříve. Odstřelovačům se za zhruba dva měsíce podařilo zastřelit 141 kusů černé zvěře, další stovky ulovili nebo odchytili myslivci.

V platnosti jsou zatím nová opatření veterinární správy. Do dneška dostali veterináři soupis dalších prasat od chovatelů na Zlínsku. Týká se to rozšířené takzvané červené zóny nákazy afrického moru.

Neregistrovaní chovatelé musí podle nařízení veterinární správy do konce ledna porazit všechna domácí prasata. Zlínský magistrát eviduje jen jednoho registrovaného chovatele, toho se tak nařízení netýká

V okrese Zlín veterináři prozatím potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína.

autor: Libor Netopil

Související