Zlínští vědci vyloučili z hroznového nápoje alkohol. Vzniklo unikátní pití vhodné i pro děti

2. březen 2018

Vědci a výzkumníci zlínské Univerzity Tomáše Bati připravili nové nápoje z několika druhů plodin včetně vinné révy. Nápoje ze Zlína by mohly nahradit potravinové doplňky v tabletách.

V Česku nic podobného neexistuje. Nápoj, který vychází z révového moštu, totiž vzniká biologickou cestou bez kvašení, což je unikátní.

Nealkoholické vína, které jsou nyní v nabídce obchodů i vinařství, se totiž vyrábí tak, že se alkohol z nápojů odebírá.

„Náš nápoj z hroznů mohou pít všichni, kteří nemohou alkohol. Tedy i děti. A neříkejme tomu víno,“ vysvětlil ve vysílání Českého rozhlasu Zlín Vlastimil Fic z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Nápoj z hroznů obsahuje všechny prospěšné látky, díky kterým červené víno doporučují v přiměřeném množství i lékaři. Kromě toho je z velké většiny zbavené těch, které tělu škodí a způsobují například kocovinu. Podle zlínských odborníků bude stačit deci denně a do těla se dostane mnohem více zdraví prospěšných látek.

„Jsou tisíce a tisíce tablet potravinových doplňků a my nabízíme alternativu. Je to sice běh na dlouhou trať, ale chceme všechno vkládat do těchto nápojů,“ říká Fic.

Třiadevadesátiletý expert se svým týmem pracuje na sedmi různých druzích nápojů. Kromě vinného jde o nápoje třeba z bílých hroznů nebo černého rybízu. Všechny si už tým ze Zlína nechal chránit jako užitné vzory.

Výroba nápoje z modrých hroznů se tak nyní připravuje v jednom z rodinných vinařství ve Bzenci

Fic věří, že se z vinné révy podaří vyrobit i další výrobky jako je například olej. Ten se bude používat třeba v kosmetice. „Připravujeme jeden projekt, který by se v rámci České republiky využitím révy zabýval,“ říká Fic.

Podle něj jsou na zlínské univerzitě pro vědce skvěle možnosti. „Máme výborné podmínky pro výuku potravinářských oborů,“ dodává Fic.

Vlastimil Fic

Související