Zlín na filmové mapě. Do kin jdou Úsměvy smutných mužů, Jaroslav Dušek byl ve městě radním i hlídačem

Ve Zlíně měl včera předpremiéru film Úsměvy smutných mužů.

Snímek vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy Josefa Formánka a vypráví příběh čtyř mužů, kteří se setkávají v protialkoholní léčebně. Film se knižní předlohy z velké části drží, řekl dnes ČTK režisér snímku Dan Svátek.

Producentem filmu je zlínská společnost IS Produkce, koproducentem je Filmový uzel Zlín. Snímek podpořil i zlínský magistrát a zlínská filmová kancelář.

Přesto podle něj bylo pro film nezbytné některé dějové linky přeházet a věnovat větší pozornost hlavní postavě, kterou je spisovatel Josef v podání Davida Švehlíka. "Všechny postavy, které se v léčebně objeví dál, divákovi jakoby dávají vědět, co se stane, když to s tím pitím bude (Josef) přehánět dál. Ti, co se tam ocitnou, vypráví, jak se do léčebny dostali a co se jim stalo předtím. Takže my se vracíme pomocí retrospektiv do jejich minulosti a tam zjišťujeme, kde kdo žil," uvedl režisér.

Za hlavní téma celého příběhu považuje boj o rodinu.

"Josef ví, že když nepřestane pít, tak ji ztratí. Takže to je jeho velká motivace," řekl Svátek, který se s Formánkem zná delší dobu. "Byl jsem svědkem jeho boje s alkoholem a jeho pobytu v léčebně. Byl jsem mezi prvními, kdo měl šanci číst rukopis knížky a od toho momentu jsem měl pocit, že to je filmové téma," uvedl režisér.

V dalších rolích se objeví Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Ivan Franěk, Simona Babčáková nebo Jaroslav Dušek. "Je to napsané tak, že Milan, postava, kterou hraje Jaroslav Dušek, bydlel ve Zlíně. Tady zastával spoustu funkcí včetně hlídače muzea, byl i radním. A pak pracoval tady v továrně, která dodávala speciální součástky do automobilů," uvedl Svátek, který ve Zlíně v mládí studoval. Ze zlínských lokací využili filmaři například park Komenského, Baťův institut nebo radnici.

Předpremiéra filmu Úsměvy smutných mužů
Režisér Dan Svátek při předpremiéře filmu Úsměvy smutných mužů
Herci při natáčení filmu podle románu Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů
zdroj: ČTK

Související