Zemřel herec Slováckého divadla Lubomír Vraspír. Jeho role byly nezapomenutelné, vzpomínají kolegové

Ve Slováckém divadle Lubomír Vraspír působil od roku 1967, zahrál si i v řadě filmů a televizních seriálů.

Podle oznámení Slováckého divadla na Facebooku Lubomír Vraspír zemřel ve věku 87 let.

"Herec, který se narodil pro jeviště a pro velké role. O jeho Richardovi III., Cyranovi, kardinálu Richelieu a mnoha dalších rolích se mluví dodnes a i v pozdním věku nám všem dával na frak. Byl to frajer, a tak si jej budeme i pamatovat," uvedlo divadlo na svých stránkách.

Podle Česko-Slovenské filmové databáze se Lubomír Vraspír narodil 7. června 1930 v Hradci Králové. Už od patnácti let se nadchl pro divadlo. Ochotnicky se divadlu věnoval už jeho matka v Československém sboru víry. Prvně na divadelním jevišti stanul v první polovině 50. let v trutnovském Krajském oblastním divadle. Roku 1961 absolvoval brněnskou JAMU a už za studií statoval v tamějším Státním divadle.

Profesionální kariéru provozoval na oblastních scénách Slezského divadla Zdeňka Nejedlého v Opavě (1961 – 1965), Východočeského divadla v Pardubicích (1965 – 1966) a nakonec až do odchodu na penzi Slováckého divadla v Uherském Hradišti (1967 – 2000), kde hostoval až do své smrti.

Kromě svých domovských scén hostoval i na dalších jevištích (Konzervatoř Praha, DISK, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, Horácké divadlo Jihlava, pardubické Východočeské divadlo a další).

Během své dlouholeté kariéry ztvárnil spoustu výrazných rolí v mnoha inscenacích, ve Slováckém divadle často spolupracoval například s režisérem Igorem Stránským. 

Objevil se také ve filmu – Anděl blažené smrti (1965), O moravské zemi (1977), Čistá řeka (1978), Zahrál si epizodku i ve Formanově oscarovém americkém snímku Amadeus (1983), který natáčel i v Čechách.

Využil ho i Český rozhlas (Lovecká halali, Písně a tance barokní, Vánoční koledy), hrál i v seriálech (Slovácko sa nesúdí, Ranč U Zelené sedmy, Četnické humoresky).

V roce 2000 obdržel Lubomír Vraspír cenu Senior Prix udělovanou nadací Život umělce.

Související