Ze Zlína letí skladba do vesmíru. Dílo studenta uspělo mezi stovkami návrhů z celého světa

17. červenec 2018

K mimozemským bytostem poletí i skladba Synesis studenta střední filmové školy Darka Keteleše.

Desetisekundová skladba osmnáctiletého zlínského studenta se dostala mezi trojici nahrávek, které jsou součástí vzkazu pozemšťanů mimozemské civilizaci na planetě GJ 273b vzdálené od Země dvanáct světelných let.

„Chtěl jsem nastínit, jak u nás hudba zní. Upozornit na to, že taková hudba tady na Zemi existuje. Neměl jsem v hlavě nějaký vzkaz,“ říká Darko Keteleš, student zlínské Střední školy filmové, multimediální a počítačových technologií. 

Student v rozhovoru v pořadu Rendez - vouz uvedl, že je to zatím vrchol jeho uměleckého snažení.

Ketelešova  krátká elektronická skladba soutěžila s dalšími 400 z celého světa. Otevřenou soutěž vyhlásili pořadatelé Festivalu hudby, technologií a tvořivosti Sonar v Barceloně.

Z velkého množství vybrala porota pouze tři. Kromě českého studenta uspěli autoři ze Španělska a Ukrajiny.

Dohromady by k planetě obíhající kolem Luytenovy hvězdy v souhvězdí Malého psa mělo postupně doputovat 38 melodií, které vytvořili většinou účastníci zmíněného festivalu.

Organizátorům s tím pomáhá Katalánský institut kosmických studií a americká nezisková organizace METI. Ta posílá mimozemským civilizacím zakódovaná poselství přes velkou anténu v Norsku.

Pořadatelé počítají s tím, že do cíle dorazí skladby za dvanáct let, tedy v roce 2030. "Skladba je asi měsíc na cestě," dodává Darko Keteleš.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Související