Za metanol doživotí. Nejvyšší soud potvrdil tresty oběma hlavním míchačům jedovaté směsi

30. březen 2018 09:10

Nejvyšší soud potvrdil míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi doživotní tresty vězení.

Dopustili se obecného ohrožení. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených směsí, kterou vyrobili, z nichž nejméně 38 zemřelo. Rozhodnutí soud je nově dostupné v internetové databázi.

"Nejvyšší soud konstatuje, že v případě obou obviněných byly splněny všechny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí," stojí v usnesení.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první poškozený.

Prodejce otráveného pití jde na čtyři roky do vězení. Dva lidi alkohol s metanolem připravil o zrak

Metanolová kauza

Daniel Rafaj stráví ve vězení čtyři roky. Další obchodník s otráveným alkoholem, Zdeněk Kopl, dostal podmíněný trest.

Justice v sérii obvinila asi 70 lidí, většinu z ohrožování zdraví závadnými potravinami, padla už řada rozsudků. Křepela a Fian si vyslechli nejpřísnější tresty, které české právo umožňuje.

Metanolová kauza se bude projednávat i příští týden. Zlínská pobočka brněnského krajského soudu se tak bude ve čtvrtek 5. dubna znovu zabývat hlavní, takzvanou zlínskou větví metanolové kauzy. Hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula, který si odpykává patnáctiletý trest, podal návrh na obnovu řízení.

Návrh na obnovu řízení byl soudu doručen loni v prosinci. Vacula v něm uvedl, že má k dispozici nové skutečnosti nebo důkazy soudu dříve neznámé.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související