Z květů šeříku vyrobíte lahodný sirup i čaj

Dnešní Apetýt nabídne hned dva recepty. Poradí, jak vyrobit šeříkový sirup, který bude základem pro letní šeříkovou limonádu a taky čaj.

Na jeden hrneček vody budete potřebovat jeden hrneček šeříkových květů, jeden hrneček cukru a šťávu z poloviny citrónu.

  1. Vodu mírně zahřejte. Pak v ní nechte rozpustit cukr.
  2. Když je úplně rozpuštěný, přidejte do vody citronovou šťávu a květy šeříku a přiveďte směs k varu.
  3. Pak už jen nechte za občasného míchání květy probublávat ve sladké vodě po dobu 15 minut.
  4. Nakonec odstraňte z plotny a sirup přeceďte.
  5. Naplňte jím skleněnou lahev a nechte sirup pozvolna vystydnout.
  6. Až pak jej přemístěte do ledničky. Takhle vám vydrží spolehlivě minimálně 14 dní.

Vyzkoušet můžete i povzbuzující šeříkový čaj.

  1. Na 250 ml vody budete potřebovat jednu až jednu a půl hrstky květů šeříku.
  2. Ty mohou být čerstvé nebo usušené.
  3. Květy přelijte horkou vodou (cca 85 stupňů) a nechte louhovat minimálně 30 minut.
  4. Léčivé látky, které jsou v šeříku přítomné, potřebují svůj čas, aby se dostaly do vašeho voňavého čaje.
  5. Dochutit čaj můžete medem a citronem a přidat můžete i pár lístků máty.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.